Connect with us
Calendar ortodox - 7 octombrie. Astăzi sunt prăznuiți Sfinții mari mucenici Serghie și Vah, marcați cu cruce neagră în calendar.

Stil

Calendar Ortodox 7 octombrie – Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Calendar ortodox 7 octombrie. Ortodocșii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah. Aceștia au trăit în vremea împăratului Maximilian, într-o perioadă în care creștinii erau persecutați.

Serghie era primicer din scoala centiliilor, iar Vah era secundicer din aceeasi scoala. Foarte devotați îndatorilor lor, aceștia au ajuns sfetnici ai împăratului, însă au fost pârâți pentru faptul că sunt creștini. Nedorind să se închine altor idoli, aceștia au fost înlănțuiți și duși în mijlocul târgului, îmbrăcați în haine femeiești, pentru a fi batjocoriți.

După aceea, ei au fost trimiși la guvernatorul Antioh, un om de o cruzime deosebită. Vah a fost bătut până când și-a dat duhul, iar Serghie a fost torturat, încălțat cu încălțăminte de fier și obligat să alerge. A fost ulterior întemnițat, apoi i s-a tăiat capul.

Sfinții mucenici Serghie și Vah sunt marcați cu cruce neagră în calendarul ortodox. Tot în aceasta zi, mai sunt prăznuiți Sfintii Mucenici Iulian Prezbiterul, Polihronie si Chesarie Diaconul.

Calendar ortodox 7 octombrie – Rugăciunea Sf. Mucenici Serghie și Vah

Sfinte Serghie sluga lui Hristos, luând împreună rugător şi aju­tător pe Mucenicul Vah pururea pomenitul, cu care dimpreună ai săvârşit patimile cu cuget Dumnezeiesc, daţi-mi cuvânt de înţelepciune mie, ca să vă laud pe voi.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pe piatra cea neclintită a cre­dinţei lui Hristos punându-vă temelia, sfinţilor mucenici, fiind întăriţi la lupta cea bună, v-aţi arătat sprijinitori şi stâlpi ai dreptei credinţe.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Crezând cuvintelor lui Hristos şi uitându-vă către El neabătut, aţi defăimat toată dulceaţa cea trecătoare, sfinţilor, fiind cu­prinşi de Dragostea Cea Veşnică.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Lepădându-vă de neam, de patrie şi de cinste pentru Hristos, acum vă veseliţi; şi îmbrăcându-vă cu îmbrăcăminte femeiască şi cu înţelepciune bărbă­tească, v-aţi înfrumuseţat cu hainele nestricăciunii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top