Connect with us

Stil

Cat trebuie sa dormi zilnic, in functie de varsta ta

Cercetatorii de la un cunoscut ONG american au recalculat numarul obligatoriu de ore de somn pe zi. Vezi daca este adevarata teoria celor opt ore de dormit pe noapte, in functie de varsta.

Cu siguranta dormi mai multe ore pe zi decat ti-ai dori sau decat ar trebui iar asta iti pune in pericol sanatatea. Asta se intampla si in cazul copiilor in ultima vreme, remarca psihologii. Tot mai putini copii dorm in timpul siestei chiar si daca ii obliga parintii. Pentru tine, ca adult, situatia este ceva mai clara decat pentru un copil care vrea toata ziua sa se joace sau sa stea pe Internet: ai da orice sa poti atipi macar o jumatate de ora la serviciu, dupa ce ai luat masa de pranz.

CITESTE SI: UITE CE SA IEI INAINTE DE CULCARE, PENTRU A SCAPA DE INSOMNII!
Numarul de ore de somn este determinat de mai multi factori, iar principalul pare a fi varsta. Un studiu realizat recent de National Sleep Foundation, un ONG prestigios din Statele Unite ale Americii, vine cu o serie de recomandari privind orele de somn in functie de varsta noastra.

Astfel ca, nou-nascutii trebuie sa doarma intre 14 si 17 ore. Numarul de ore de somn se reduce progresiv odata cresterea copilului: la 14 ani, de pilda, din cele 14 ore minime de dormit se ajunge la 11.

Adolescentilor care au peste 16 ani li se recomanda sa doarma intre 8 si 10 ore in timp ce tinerii care au deja un loc de munca (de la 18 ani in sus) trebuie sa doarma 9 ore pe noapte pentru a se reface complet pentru a doua zi. Cele 9 ore obligatorii de somn se extind dincolo de varsta de 25 de ani, pana la 64, o varsta a pensionarii deja.

Timpul minim de somn, aspru criticat de specialisti, este de 6-7 ore pe noapte. Persoanele care dorm doar 4 sau 5 ore nu dau deloc randament a doua zi si simt in permanenta nevoia de somn.

Sursa foto: que.es

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top