Connect with us
Ce să faci de Rusalii 2018 ca să îţi meargă bine tot anul. Tradiţii de Pogorârea Sfântului Duh

Stil

Ce să faci de Rusalii 2018 ca să îţi meargă bine tot anul. Tradiţii de Pogorârea Sfântului Duh

Sărbătoarea de Rusalii 2018 (Pogorârea Sântului Duh) se celebrează duminică, 27 mai şi luni, 28 mai. Aceste două zile au fost declarate sărbătoare legală nelucrătoare.

Duminica Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh (Cinzecimea) este o sărbătoare marcată cu cruce roșie, care pică la 50 de zile de la Sfintele Paști.

În această sfântă zi se prăznuiește coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor, moment extrem de important pentru întregul creștinism. Această zi este considerată a fi piatră de temelie a bisericii creștine. În toată țara se respectă nenumărate tradiții și obiceiuri în ziua de Rusalii. Cele mai multe au rădăcini adânci în zonele rurale și nu au fost uitate nici astăzi.

De Rusalii creștinii merg la biserică și participă la Sfântă Liturghie, slujbă în cadrul căreia li se împart frunze de tei sau de nuc sfințite.

Acestea se agață la uși sau în oricare parte a gospodăriei și au menirea de a proteja familia de duhurile rele, de pagubă și de necazuri. În anumite zone se sfințesc în biserică ramuri de soc sau de mure, care vor folosi la prepararea ceaiurilor pe tot timpul verii.

Există obiceiuri ca țăranii să meargă împreună cu preoții din sate să stropească pământul cu apa sfințită, pentru că roadele să fie bogate. Tot la câmp se pocnesc crengi mari de tei pentru a alunga ielele. Acestea erau considerate ființe fermecate ale căror blesteme erau foarte periculoase.

Batranii vorbesc de boala numita „ologit de Rusalii”, de care se poata scapa de prin descantec de Rusalii, citind din carti, la manastire.

Se mai poate scapa de aceasta afectiune intrand in Hora Calusului sau sarind peste bolovanul pe care celebrii dansatori il asaza pe pamant.

Cand spiritele rele deveneau periculoase, oamenii purtau usturoi si pelin la brau sau intrau in hora Calusului in ziua de Rusalii.

Cine cădea sub vraja lor  se îmbolnăvea sau înnebunea și putea fi salvat doar de jocul călușarilor. De aceea, în unele regiuni, oamenii bolnavi sunt scoși din case și așezați cu fața la răsărit, așteptând să treacă pe la porțile lor călușarii.

Despre dansul calusarilor se crede ca acest poate sa vindece relele facute de Rusalii. Un grup de 13 calusari danseaza timp de o luna, iar bolnavii se intind pe pamant si asteapta ca fiecare calusar sa sara peste ei.

La sfarsitul acestui ritual popular, celui bolnav i se sopteste o urare de sanatate, despre care se crede ca are efecte miraculoase. In popor se crede ca Rusaliile deriva din cuvantul slav rusalka.

Rusalcele sunt spirite rele ale apei, un fel de demoni. Aceste spirite puteau fi imbunate in prima saptamana a lunii iunie daca erau sarbatorite.

Citeşte şi: Program BĂNCI de RUSALII 2018 – 27 și 28 mai

Citeşte şi: Program supermarketuri și hypermarketuri Rusalii 2018 (27 și 28 mai)

Ce să nu faci de Rusalii 2018

Tot în ziua de Rusalii începe culesul plantelor de leac, care până acum nu au putut fi folosite, conform tradiției. Acestea se strâng până la ziua de Sânziene.

În această zi sfântă nu se muncește nici în gospodărie, nici la câmp. Nu se spală, nu se calcă și nu se coase. Astăzi nu se fac băi în lacuri și râuri pentru că există pericol de înec și nu este bine să pornești în călătorii lungi.

Slujbă specială de Rusalii 2018 la Cluj

Mitropolitul Andrei va conduce duminică, prin centrul oraşului Cluj-Napoca, Procesiunea de Rusalii, care se organizează, din iniţiativa înaltului ierarh, pentru al optulea an consecutiv.

Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

„Pentru al optulea an consecutiv, clujenii sunt invitaţi să participe duminică, 27 mai 2018, la Procesiunea de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei”, se arată în invitaţia lansată de Mitropolia Clujului credincioşilor care vor să ia parte la procesiune.

Întregul eveniment va începe duminică, de la ora 17,00, de pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde Părintele Mitropolit Andrei va săvârşi slujba „Vecerniei plecării genunchilor”.

Vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 48 de parohii din municipiu, dar şi din parohiile învecinate Clujului.

De la ora 18,00, procesiunea propriu-zisă va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa pe traseul:

Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin faţa Muzeului de Artă) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei.

„Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii şi oborul preoţilor slujitori, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei elevi, studenţi şi credincioşi. De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale”, se mai arată în comunicatul transmis AGERPRES.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top