Connect with us
Ce să nu faci de Ignat dacă vrei să îți meargă bine

Stil

Ce să nu faci de Ignat dacă vrei să îți meargă bine

Ziua de Ignat este o sărbătoare populară ce are loc înainte de Crăciun, pe 20 decembrie. Este o zi legată de tradiționala tăiere a porcului și își trage numele de la Sfântul Igatie Teoforul.

Acesta este prăznuit pe 20 decembrie și este considerat un martir al creștinătății.

Tradiţia spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate, cu excepția celor legate de porc.

Întreaga zi este dedicată doar tăierii, sortării şi preparării specialităţilor din carne de porc. Singura activitate permisă în ziua de Ignat este tăiatul porcului.

Este interzis spălatul rufelor, cusutul, torsul lânii sau măturatul.

Sărbătoarea trebuie ţinută cu sfinţenie de femeile însărcinate, pentru a naşte prunci întregi la trup şi minte.

Tradiții și obiceiuri de Ignat

Se spune că în seara de Ignat se taie coada de la un dovleac și se păstrează. Potrivit tradiției, este un bun leac de bube dulci la copii.

De asemenea, se spune că în această noapte vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei. Din acest motiv se presară mei şi sare împrejurul casei, al hambarelor şi al curţii.

În ziua de Ignat se sacrifică porcii. Tradiția spune că dacă porcul este negru, se ia o bucată din untura lui şi se duce la biserică de Bobotează, să fie sfinţită de preot. Apoi poate fi folosită de cei care au dureri de picioare sau junghiuri.

Inima porcului dă anumite semnale, în trradiția populară. Se spune că dacă în inima porcului se găseşte mult sânge ”îngheţat” este semn că stăpânul va avea noroc la bani.

Splina porcului este cea care indică durata iernii. Dacă splina este groasă în capăt, e semn că va fi o iarnă grea, cu multă zăpadă. Dacă splina este subţire arată că va fi iarna săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelşugat.

De regulă, la tăierea porcului cei miloși din fire nu e bine să ia parte deoarece porcul moare cu mai mare greutate. Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu. Bătrânii de la țară spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat, se recomandă punerea unei pături peste el și un copil să-l încalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli și plin de bogății, sănătate și prosperitate.

Pentru că cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, este bine ca ei să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifica să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși.

Citește și: Ajunul Crăciunului. Ce să NU faci pe 24 decembrie ca să îți meargă bine – Tradiții și obiceiuri

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top