Ce sa nu faci de lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

25.06.2016
Ce sa nu faci de lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este duminica, 26 iunie. Postul incepe luni, 27 iunie si dureaza doar 2 zile in acest an. Sfintii Apostoli Petru si Pavel fiind praznuiti miercuri, 29 iunie. Este un post foarte usor, caci pietele sunt pline de fructe si legume de sezon.

Sambata si duminica este dezlegare la peste, insa si vineri se mananca peste pentru ca praznuim nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (sarbatoare cunoscuta in popor sub numele de Sanzaiene). Postul sfintilor Apostoli Petru si Pavel se mai numeste si postul Sampetrului si are intotdeauna o durata variabila, fiind ca depinde de data Pastelui din fiecare an.

CITESTE SI: TRADITII SI OBICEIURI DE SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL

CITESTE SI: SOLSTITIUL DE VARA 2016. TRADITII, OBICEIURI SI SUPERSTITII ROMANESTI

Lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este duminica. Asadar in aceasta zi nu trebuie sa muncesti, ci doar sa te odihnesti si sa te bucuri de o masa copiasa, ca inainte de post. Pentru ca sarbatoarea acestor doi mari sfinti este intr-o zi de miercuri, in aceasta zi va fi dezlegare la peste, untdelemn si vin. In zilele de post insa nu ai voie sa consumi carne sau alte produse de origine animala, ci trebuie sa ai o alimentatie bazata pe legume, fructe si paste fainoase.

Traditia spune ca femeile vaduve nu trebuie sa manance mere in aceste zile daca vor sa fie sanatoase pe tot timpul anului. In ziua de Sfintii Apostoli Petru si Pavel nu se scutura merii pentru ca ogoarele sa dea rod bun si sa nu se abata grindina si ploile trimise de Sfantul Petru asupra lor. Femeile trebuie sa pregateasca cu atentie mancarurile pe care le dau de pomana si sa aleaga vase frumoase de lut pe care sa le umple cu apa si sa le dea saracilor in ziua de sarbatoare.

sursa foto: frjeromeosjv.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *