Stil

Ce se întâmplă dacă renunți la pâine

Doamnele și domnișoarele știu cel mai bine cum stau lucrurile cu dietele și silueta. Pâinea este considerată un dușman de moarte al celor care își doresc să piardă câteva kilograme. Dar, oare, ce se întâmplă când nu mai consumi acest aliment? Este renunțarea la pâine o decizie bună? Să vedem ce se întâmplă dacă renunți la pâine.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci pâine

Pierzi apă. Cei care au hotărât să înlăture pâinea din alimentația zilnică au constatat cu bucurie că au scăpat, ca prin famec, de câteva kilograme. Se pare că, în realitate, nu au pierdut grăsime, ci apă. Carbohidrații sunt stocați în corp sub formă de glicogen. Când nu mai consumi carbohidrați, începi să folosești rezervele de glicogen și, astfel, să pierzi apa din corp.

Ai simptomele unei răceli. Se pare că cei care au decis să nu mai mănânce pâine, au avut anumite simptome specifice răcelii. Printre ele se numără: gura uscată, oboseala, slăbiciunea, amețeala, insomnia, greața. Practic, te simți de parcă ai avea o răceală. Desigur, efectele negative dispar în timp, pe măsură ce corpul se adaptează și acceptă noile schimbări.

CITEȘTE ȘI: Te feresti de paste? Iata cateva motive pentru a nu le mai evita!

Riscul de a face diabet sau boli de inimă crește sau scade? Tipul cerealelor din pâine ar putea face diferența. Un studiu realizat în 2014 arată că acei carbohidrați rafinați din pâine duc la creșterea acidului palmitoleic, un acid gras care crește riscul de apariție a biabetului de tip 2, dar și a bolilor de inimă. Pe de altă parte, cerealele întregi îmbunătățesc colesterolul din sânge și scad risul de îmbolnăvire. Cu alte cuvinte, scad șansele să faci diabet, să suferi de boli de inimă, obezitate și altele. Deci alegerea este mai simplă decât crezi.

Nu mai ai energie. Cerealele întregi sunt surse de fier, magneziu, vitamina B. Toate acestea sunt importante pentru a-ți da energia necesară în fiecare zi. Așa că, dacă nu mai consumi pâine, riști să te confrunți cu o problemă neplăcută: lipsa energiei.

Constipația. Pâinea este bogată în fibre, necesare pentru a ușura digestia. Deci, dacă în urma renunțării la pâine nu primești suficiente fibre din alte alimente, atunci te poti confrunta cu problema anterior menționată.

Dispoziție proastă. Pentru că ai exclus acest aliment din meniul zilnic, îți iei la revedere de la sandvișuri. Poate fi unul dintre motivele acelei dispoziții mai neplăcute. Dar nu este vorba numai despre asta. De asemenea, carbohidrații, fie ei rafinați sau nu, cresc nivelul serotoninei din creier. Serotonina este responsabilă pentru starea de bine.

Antrenamente mai grele. Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie din corp. Deci, dacă nu mai consumi pâine, rezistanța ta poate să scadă, iar antrenamentele nu vor mai fi ca înainte.

Acest articol a fost actualizat la: 24 ianuarie 2017 13:00

Share
Scris de
Gheorghe Mihaela