O aroma placuta iti poate inviora ziua cat ai clipi. Doar imagineaza-ti parfumul vesel al unei portocale sau mirosul placintelor calde abia scoase din cuptor si te vei binedispune instant. Dar ce se intampla atunci cand acest simt atat de important are de suferit? O schimbare in acest sens poate fi un semn de boala. Studiile arata ca unele persoane simt mirosuri care de fapt nu sunt prezente, altele incep sa deteste mirosuri placute care pana acum le-au iubit, iar cel mai des acest simt se diminueaza considerabil.
Atat timp cat ai astfel de simptome si nu esti doar racit sau usor gripat, ar trebui sa faci o vizita la medic, caci intampini cu siguranta probleme mai grave! Intr-un studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Florida se demonstreaza ca persoanele care au un miros mai slab cand utilizeaza nara stanga sunt predispuse la boala Alzheimer inca din tinerete. Studiu a fost efectuat pe un grup de 10 persoane care au fost puse sa miroase unt de arahide, pe rand, cu ambele nari.
Pentru ca simtul oltactiv sa fie dezvoltat in mor normal, atat nasul cat si creierul tau trebuie sa functioneze perfect, in stransa legatura. Cercetarile arata ca persoanele carora li se deterioeaza acest simt cu rapiditate pot suferi de Parkinson. Aceasta boala degenerativa merge mana in mana cu pierderea mirosului intr-un timp scurt.
Studiile arata ca ori de cate ori o persoana nu poate simti in totalitate un gust, este de fapt mirosul care se pierde. De aceea lipsa mirosului este deseori asociata cu hipertensivitatea. Persoanele hipertensive au tendinta de a consuma mai multa sare tocmai pentru ca nu reusesc sa ii simta gustul. Oamenii de stiinta spun ca in realitate mirosul este problema principala la acesti pacienti.
Exista si cazuri in care acest simt este mult mai dezvoltat. Acest lucru nu este neaparat unul bun, caci poate duce la consumul excesiv de alimente si astfel la aparitia bolilor precum diabetul sau obezitatea. De fapt, un procent destul de mare de pacienti care au un simt olfactiv foarte dezvoltat sufera de una dintre aceste doua afectiuni.
Acest site foloseste cookies.
Read More