Stil

Ce trebuie să faci de Sfântul Andrei ca să-ți meargă bine

În data de 30 noiembrie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României, o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar.

În jur de 720.000 de români își sărbătoresc onomastica în această zi, care va fi urmată de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul României,  fost fiul lui Iona din Betsaida. înainte de a se alătura Mântuitorului, el a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și martor la Botezul Domnului.

Viața Sfântului Andrei

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a relatat chemarea la Aposolie a Sfântului Andrei: „Pe cand (Iisus) umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).

Citește și: Viata ocrotitorului Romaniei

Potrivit Sfântului Matei, Sfântul Andrei a fost cel dintâi apostol chemat de Iisus Hristos. După Pogorârea Duhului Sfânt, el s-a dus în Sciția (teritoriul Dobrogei de astăzi) pentru a creștina populațiile de aici, dar și în teritoriile de dincolo de Prut. Până să ajungă aici, a predicat și pe teritoriul Asiei Mici.

Sfântul Andrei a fost răstignit în timpul persecuției creștinilor, pe o cruce sub formă de X, care a devenit cunoscută drept „crucea Sf. Andrei”. Moaștele sale se află în Grecia, la Patras.

Apostolul Andrei este considerat patron al României, Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și Rusiei. Deoarece era pescar, el mai este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

Ziua Sfântului Andrei este marcată de multe tradiții, obiceiuri și superstiții

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei

De Sfântul Andrei se pune grâul la încolțit. Se spune că dacă va crește frumos până la Revelion, noul an va fi plin de bogăție și abundență. Dacă nu crește sau se usucă până la finalul anului, va urma un an greu.

Fetele măsoară nouă cești pline de apă, pe care le toarnă într-un castron și le pun sub icoană. A doua zi, dis-de-dimineață, le măsoară din nou. Dacă mai rămâne apă pe fundul castronului, vor avea noroc.

Se mai spune că în noaptea Sf. Andrei, strigoii ies prin sate. Gospodarii ung cu usturoi tărușii de la poarta, ferestrele și pragul ușilor. În anumite zone,  se ung chiar și fântânile pentru a ține la distanță duhurile rele.

Se mai spune că în această noapte, animalele prind puterea de a vorbi, iar cine le ascultă va muri.

Totodată, se mai spune că în această zi lupul devine mai sprinten și prada nu îi mai scapă. De aceea, 30 noiembrie este considerată, în tradiția populară, Ziua Lupului.

O altă superstiție spune că tinerele își pun 41 de boabe de grâu sub pernă. Dacă visează că cineva le furp grâul se vor mărita.

Ce să nu faci de Sfântul Andrei

NU LĂSA AFARĂ FURCI SAU COASE

Se spune că în noaptea Sfântului Andrei se înmulțesc strigoii morți și vii pe ulițe și iau coasele și furcile pentru a începe bătălia pentru supremație. De aceea, gospodarii ascund uneltele pentru munca de câmp în șure.

NU SE ȚESE ȘI NU SE TOARCE LÂNA

Femeile nu au voie să folosească acul și ața în ziua Sfântului Andrei deoarece Maica Domnului le va pedepsi. Este o zi sfântă în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim.

NU AI VOIE SĂ ÎȚI ARANJEZI PĂRUL

Nu ai voie nici măcar să îți piepteni părul în această zi de sărbătoare. Se spune că dacă îți piepteni părul și cad câteva fire, atâtea fire câte vor fi pe dinții pieptanului înseamnă numărul de ghinioane care te vor paște în anul ce vine.

NU AI VOIE SĂ MUNCEȘTI DELOC

Nu ai voie să muncești deloc în această zi. Trebuie să te odihnești deoarece, așa cum spune tradiția, oamenii care își caută de lucru se pot îmbolnăvi, pot întâmpina o serie de necazuri.

NU VORBI SPURCAT

Persoanele care vorbesc spurcat în această zi sau îl mânie pe Dumnezeu riscă să se înece, să aibă amețeli sau să își ardă limbă de la ciorbă.

NU POMENI NIMIC DE LUPI

Această zi este cunoscută și că Ziua Lupilor. Se spune că aceste animale coboară din munți și amenință copiii și găinile oamenilor de la țara.

GOLEȘTE SOBA DE CENUȘĂ

Trebuie să îți cureți soba dacă vrei că anul ce vine să fie unul prosper. Fă asta cu o zi înainte de Sfântul Andrei astfel încât să ai noroc la bani și să te înțelegi bine cu rudele și prietenii.

Acatistul Sfântului Apostol Andrei

Condacul 1

Pe ucenicul cel Intai chemat si urmatorul Patimirilor lui Hristos, pe Andrei apostolul, fratele lui Petru, sa-l laudam credinciosii, ca pe cel ce pe pagani din Inselaciune i-a Intors la botez. Pentru aceasta Ii cantam: Bucura-te, Sfinte Andrei, Apostole!

Icosul 1

Sufletul meu cel tulburat de ganduri si de cuvinte rele curateste-l cu dumnezeiescul tau dar, care s-a salasluit Intru tine, propovaduitorul lui Hristos Andrei, ca, fiind curat, cantare vrednica sa izvorasca asa:

Bucura-te, cel ce din pescar ai devenit apostol;

Bucura-te, ca mai Intai ai avut pe Sfantul Ioan Botezatorul ca dascal;

Bucura-te, ca din ceata ucenicilor de Mantuitorul mai Intai ai fost chemat la darul apostolesc;

Bucura-te, ca te-ai facut cu multa credinta ucenic al lui Hristos;

Bucura-te, ca si pe fratele tau Petru l-ai adus la Hristos;

Bucura-te, ca Impreuna cu toti apostolii ai urmat Domnului;

Bucura-te, ca esti dintre cei dintai apostoli ai lui Hristos;

Bucura-te, ca ai pastrat dragoste Incuviintata catre Domnul;

Bucura-te, ca pentru dragostea Lui, prin multe tari L-ai propovaduit Dumnezeu datator de viata;

Bucura-te, ca propovaduind la pagani credinta cea In Iisus Hristos, multe necazuri ai rabdat;

Bucura-te, ca ai fost batut cu lemne si cu pietre;

Bucura-te, ca salbaticii aceia te muscau;

Bucura-te, Sfinte Andrei, Apostole!

Acest articol a fost actualizat la: 2019-11-29T20:59:52+02:00 20:59

Acest site foloseste cookies.

Read More