Connect with us
Ce trebuie să mănânci neapărat vara!

Stil

Ce trebuie să mănânci neapărat vara!

Dacă urmezi acest meniu vara, nu vei avea niciun fel de probemă! Modul în care ne alimentăm ne determină şi starea de sănătate. Este important să fim atenţi la ce mâncăm în funcţie de sezon, să adaptăm alimentaţia în funcţie de temperaturile de afară.

Stim cu totii ca viata, calitatea vietii si mai ales sanatatea noastra depind in mare masura de ceea ce mancam, dar si de comportamentele ce insotesc consumul de alimente.

Vara, starea de oboseala fizica sau psihica este cauzata atat de efortul fiziologic de acomodare la cald, dar mai cu seama de alimentatia necorespunzatoare anotimpului torid.

Biochimistii belgieni au demonstrat ca organismul uman este capabil de efort fizic sau psihic sustinut chiar si in zilele caniculare daca respecta anumite reguli de alimentatie.

Reguli pentru micul dejun

Micul dejun este extrem de important in anotimpurile extreme, fiind vorba, de fapt, de natura „combustibilului” ce va asigura calitatea proceselor de adaptare la cald sau la frig.

Astfel, un mic dejun sarac in calorii nu este recomandat intr-o zi de vara cu temperaturi de peste 30°C. Daca vom mânca mai putin sau neconsistent dimineata, substantele hranitoare vor fi rapid dirijate catre ficat, pentru necesitatile de acomodare termica a organismului. Acest lucru poate conduce la o scadere drastica a glicemiei catre orele pranzului.

Pentru unii dintre noi, aceasta scadere a concentratiei glucozei in sange poate conduce la aparitia unei stari accentuate de oboseala psihica si fizica. Chiar si la cei cu o glicemie aflata in limitele medii ale normalitatii, vare poate aparea aceasta problema.

Dimpotriva, un mic dejun hipercaloric, foarte consistent sau foarte bogat, poate avea acelasi efect de inducere a unei stari de oboseala mai rapida in anotimpul cald.

Citește și: Vremea vară 2018: unde va fi cea mai mare secetă și unde va ploua cel mai mult

Reguli pentru masa de prânz

Masa de prânz, vara, ridica o serie de probleme in cazul in care dorim sa ne pastram activi. Cea mai mare problema este legata de ora mesei si locul in care mancam. Astfel, este recomandat sa avem ore fixe de masa.

Vara, trebuie sa facem exceptie de la aceasta regula daca dorim sa nu ne cuprinda oboseala sau somnolenta. Nutritionistii britanici de la Manchester University considera ca ora ideala pentru dejun este atunci când ne simtim relativ relaxati psihic si nu avem senzatia de somnolenta sau oboseala.

Alegerea acestui moment este dificila, deoarece glicemia noastra incepe sa scada in jurul orei 11.30, indiferent de cât si când am mâncat la micul dejun.

Din acest motiv este recomandat ca in jurul orei 12.00 sa incercam sa reducem treptat stresul de orice natura, ca sa ne putem pregati organismul pentru masa.

Este de preferat totusi ca dejunul sa fie servit la 5-6 ore dupa micul dejun. Mai mult decat atat, daca mâncam imediat dupa ce am depus efort fizic sau psihic intens, pe lânga problemele digestive, poate aparea o scadere a oxigenarii creierului, manifestata prin dureri de cap care anunta, de fapt, aparitia starii de oboseala.

Ca urmare, cercetatorii britanici considera ca este nevoie sa ne aranjam programul de activitate in asa fel incât la 4-5 ore dupa micul dejun sa ne permitem o ora de relaxare totala in care sa luam dejunul

Cina

Vara, masa de seara trebuie luata cu 2-3 ore inainte de culcare si la circa 4-6 ore dupa dejun.

Daca dorim ca a doua zi sa fim rezistenti la oboseala este nevoie sa consumam mai multe vegetale decât alimente de origine animala.

Vara avem nevoie de un bun tranzit intestinal, asigurat de uleiurile si celuloza din alimentele vegetale. Un bun tranzit intestinal face ca organismul sa elimine prin scaun toxinele acumulate in intestinul gros.

Daca aceste toxine, ce provin mai ales din digestia carnurilor, nu sunt eliminate vor reintra in circulatia sangvina si vor determina aparitia durerilor de cap si a oboselii.

Dupa cina se pot bea 100-200 ml vin demidulce, dar nu si tarii, care pot avea un efect nefast asupra somnului de noapte in general, dar mai ales vara.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top