La masă, există unele reguli de politețe care ar trebui respectate. Codul bunelor maniere la masă ne învață cum să mâncăm corect, când suntem în vizită la cineva sau când suntem acasă.
Pentru început, este esențial să nu mâncăm grăbiți. Nu doar că este o problemă de politețe, ci și o recomandare a medicilor. De asemenea, discuțiile neplăcute sau certurile trebuie evitate în timpul mesei. Este foarte important să poți mânca într-o atmosferă relaxantă.
La masă nu se vorbește cu gura plină. Totodată, nu ar trebui să bem în timp ce mâncăm și nici să plescăim. Totodată, dacă avem animale de casă, este bine ca acestea să nu stea în încăperea în care mâncăm.
Formule precum „da, vă rog” sau „nu, mulțumesc” trebuie folosite pentru acceptarea sau refuzul unei porții. Foarte important: codul bunelor maniere la masă spune că se mănâncă așa cum a fost gătit. Este un gest de impolitețe față de gazdă să punem tot felul de condimente pentru a schimba gustul mâncării. Gazda are obligația de a gusta din toate bucatele și să le potrivească gustul, iar musafirul să le accepte ca atare.
Dacă mâncarea este prea fierbinte, este de preferat să nu suflăm în ea, ci să așteptăm să se răcească.
De asemenea, fie că vorbim de o masă festivă sau una obișnuită, nu strică să complimentezi bucătarul cu formule precum „ce bine arată!” sau ” e delicioasă mâncarea”. La finalul mesei se obișnuiește să mulțumești pentru ea.
În ceea ce privește întrebarea dacă mâncăm tot din farfurie, gazda are obligația de a se asigura că porțiile nu sunt insuficiente, dar nici prea mari. Se poate cere sau lua dintr-un fel de mâncare care ne-a plăcut, la fel cum se poate refuza dacă ne face rău, nu ne place sau ne-am săturat.
Dacă am terminat de mâncat înaintea celorlalți, nu ne ridicăm de la masă și plecăm. Totodată, este de prost gust să fumezi la masă, în timp ce ceilalți mănâncă. Codul bunelor maniere spune că se fumează în salon, la invitația gazdei.
Acest site foloseste cookies.
Read More