Consumul de nicotină anulează plăcerile vieţii

01.05.2015
Consumul de nicotină anulează plăcerile vieţii

Atunci când consumăm nicotină nu ducem un mod de viaţă sănătos.

Aproape jumătate din fumători încearcă să renunte la nicotină în fiecare an, dar numai între 4 și 7% reușesc asta fără medicamente sau asistență, conform Societății Americane pentru Cancer, și mai puțin de 25% dintre fumători care folosesc medicamente reușesc să nu fumeze deloc pentru mai mult de șase luni.

Într-un set de  experimente noi care au implicat atât oameni, cât și șoareci, cercetători de la Universitatea California, Școala de Medicină San Diego, Universitatea Florida Atlantic, Universitatea Pittsburgh, Universitatea Washington și Școala Medicală Harvard au raportat că sensibilitatea creierului la recompense, abilitatea sa de a recunoaște și a deriva plăcere din stimuli naturali, cum sunt mâncarea, banii sau sexul, este redusă în mod considerabil în timpul sevrajului de nicotină.

Descoperirile sugerează că sevrajul de nicotină are un impact semnificativ asupra abilității de modulare a alegerilor comportamentale bazate pe așteptările față de recompense. Acest deficit este văzut adesea în cazul persoanelor care suferă de depresie.

Autorii studiului spun că descoperirile care implică rezultate similare în două specii diferite oferă un cadru puternic pentru studiile viitoare care vor determina concentrarea tratamentelor clinice asupra sensibilității la recompense în timpul simptomelor de sevraj.