Crestinii sarbatoresc pe 25 decembrie nasterea lui Iisus din Nazaret. Primii crestini nu celebrau nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, considerand ca aceasta a avut loc in luna septembrie, odata cu Rosh Hashanah (sarbatoare din calendarul iudaic).
In anul 264, Saturnaliile au cazut pe 25 decembrie si imparatul roman Aurelian a proclamat aceasta data „Natalis Solis Invicti”, festivalul nasterii invincibilului Soare.
In anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nasterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie. In 325, imparatul Constantin cel Mare a desemnat oficial Craciunul ca sarbatoare care celebreaza nasterea lui Iisus.
Cele mai multe tari nu au acceptat Craciunul ca sarbatoare legala decat din secolul al XIX-lea. Mai mult de un mileniu, crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun (25 decembrie), in imediata apropiere a solstitiului de iarna: in Franta pana in anul 1564, in Rusia pana in vremea tarului Petru cel Mare, iar in Tarile Romane pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Mos Craciun in lume
Pentru copiii din Romania, Mos Craciun vine din nordul indepartat pentru a aduce daruri celor care au fost cuminti. Acestea sunt lasate sub brandul de Craciun.
In SUA, Mosul calatoreste in ajun intr-o sanie zburatoare trasa de reni. El intra in case pe horn si lasa cadourile sub brad sau in ciorapii agatati deasupra semineului.
In Ungaria, Mos Craciun este reprezentat de un inger, in ziua de Craciun, copiii gasesc bradul gata facut si sub el cadourile.
In Rusia, Mos Craciun este insotit de Alba-ca-Zapada, iar copiii primesc prajituri si jucarii.
In Franta, Père Noël se strecoara pe cosul casei si lasa cadourile in pantofi.
In Austria si in Germania, figura lui Mos Craciun este asociata in continuare cu cea a Sfantului Nikolaus, care vine in noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri doar pentru copiii cuminti.
Sursa: Stirile Pro TV
Acest articol a fost actualizat la: 2017-12-24T02:26:42+02:00 2:26
Acest site foloseste cookies.
Read More