Te-ai intrebat vreodata de ce te inteapa tantarii si esti plin de rani iar pe alte persoane nici nu le baga in seama? Descopera mecanismul selectionarii victimelor.
Un grup de cercetatori de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a studiat comportamentul tantarilor si s-a descoperit ca tehnica de detectare a sangelui proaspat este mult mai sofisticata decat se credea.
Specialistii au aflat ca tantarii pun in arsenalul detectarii victimelor umane tehnici speciale care implica cele trei simturi esentiale: mirosul, vazul si simtul tactil. Atunci cand femelele se afla in perioada depunerii oualor, tantarii masculi amplifica tehnica prin care isi aleg victimele renuntand la simtul tactil si inlocuindu-l cu cel termic (caldura pe care o emana corpurile umane).
Cercetatorii au observat, analizand 20 de tantari pentru acest studiu, ca persoanele care au o respiratie urat mirositoare sunt mai atractive iar acesta este indicatorul principal al sangelui „bun” de consumat de catre insecte. Tantarii sunt atenti la emisiile de dioxid de carbon ale omului dar si la temperatura corporala.
In plus, cercetatorii au descoperit si faptul ca tantarii aleg mai degraba persoanele care sunt murdare si transpirate decat cele care tocmai au facut dus. Prin transpiratie, corpul uman emana o caldura pe care tantarii o simt foarte repede, moment in care se pregatesc de atac.
Tantarii se apropie la 5 metri de victima (maxim 15 metri departare) si miroase dioxidul de carbon eliminat de aceasta. Daca mirosul este unul placut (cu cat mai neplacut pentru om, cu atat mai bun pentru aceasta insecta), atunci vanatorul isi pregateste terenul de exploatarea a sangelui.
Studiul celor de la Caltech a fost publicat in revista „Current Biology”.
Sursa foto: muyinteresante.es
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 19:07