Multe speculații s-au creat în jurul mitului cu o scoică la urece. Pe lângă arhicunoscuta versiune că poți să ,,auzi” marea, varianta că de fapt se aude sângele din ureche este și ea una greșită. Dacă încerci, vei vedea că nu există un ritm al sunetului care să se potrivească cu pulsul.
Răspunsul stă în faptul că suntem în permanență înconjurați de o mare de sunete. Vântul, traficul de la distanță, păsările, zgomotul dintr-un oraș sau cel făcut de oamenii din jur, toate aceste lucruri participă la un amestec de sunete, care sunt combinate într-o ambianță cu o oarecare uniformitate în distribuția frecvențelor, numită „zgomot alb”.
Din pricina faptului că este omniprezent, creierul nostru îl filtrează și îl ascunde, astfel în mod normal nu îl auzim. Dar atunci când apropiem o scoică sau o altă cameră rezonantă de ureche, unele frecvențe se amplifică, în timp ce altele sunt suprimate, spun cercetătorii.
Cu timpul, creierul se va obișnui cu acest zgomot de fundal și nu îl vei mai auzi. Dar pentru moment reprezintă o senzație nouă, deci îl vei auzi. Sună asemenea mării pentru că și marea, la rândul ei, reprezintă o sursă de zgomot alb.
Sursa foto: www.sub25.ro
Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T19:13:26+02:00 19:13
Acest site foloseste cookies.
Read More