Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 Martie, este o zi mondială în care se celebrează realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor.
Ziua Internațională a Femeii datează de la începutul anilor 1900 – o perioadă de mare extindere și turbulențe în lumea industrializată.
Ziua Internațională a Femeii este o zi colectivă de sarbatoare la nivel mondial. Nici un guvern, ONG sau vreo instituție academică nu sunt responsabile de această zi.
„Povestea de luptă a femeilor pentru egalitate nu face parte din vreo organizație. Ea face parte din eforturile colective ale tuturor cărora le pasă de drepturile omului.”, a declarat o femeie de renume mondial, jurnalist și activist social și politic, Gloria Steinem.
Astfel, Ziua Internațională a Femeii este despre unitate, celebrare, de reflecție. Un lucru este sigur, Ziua Internațională a Femeii datează de mai bine de un secol.
1908: O mare neliniște și dezbatere critică a survenit în rândul femeilor. Inegalitatea și opresiunile femeilor a fost stimulentul ca ele să devină mai vocale și active în campania pentru schimbare. În anul 1908, 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cerând un program mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot.
1909: În conformitate cu o declarație a Partidului Socialist din America a fost recunoscută prima Zi Națională a Femeii, în Statele Unite pe 28 februarie. Femeile au continuat să celebreze această zi în ultima duminică a lunii februarie până în anul 1913.
1910: În 1910 a doua Conferință Internațională a Femeilor a avut loc la Copenhaga. O femeie pe nume Clara Zetkin (Lider al „Oficiul Femeii” pentru Partidul Social Democrat din Germania), a prezentat ideea de a Ziua Internațională a Femeii. Ea a propus ca în fiecare an, în fiecare țară ar trebui să existe o sărbătoare celebrată în aceeași zi. La conferință au participat peste 100 de femei din 17 țări, sindicatele care le reprezintă, partide și cluburi ale femeilor au salutat ideea lui Zetkin. Ziua Internațională a Femeii a fost rezultatul.
1911: Ca urmare a deciziei convenite la Copenhaga, în 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost onorat prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, la 19 martie. Mai mult de un milion de femei și bărbați au participat la mitinguri care militau pentru drepturile femeilor la locul de muncă, la vot, să fie instruite, să dețină funcții publice. O săptămână mai târziu, la 25 martie, s-a produs un incendiu la fabrică din New York City. În incendiu au murit peste 140 de femei care lucrau acolo. Acest eveniment dezastruos a atras atenția în mod semnificativ la condițiile de muncă și a legislației muncii din Statele Unite. Ziua Internațională a Femeii este legată și de această tragedie.
1913-1914: În ajunul Primului Război Mondial, militând pentru pace, femeile din Rusia au recunoscut pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În 1913 în urma discuțiilor purtate, Ziua Internațională a Femeii a fost transferată la 8 martie. Această zi a rămas data la nivel mondial pentru Ziua Internațională a Femeii. În 1914, mai multe femei din Europa au organizat mitinguri împotriva războiului și pentru a-și exprima solidaritatea lor. De exemplu, în Londra, în Marea Britanie a fost un marș de la Bow la Trafalgar Square, în sprijinul dreptului la vot al femeilor, la 8 martie 1914.
1975: Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată de către Organizația Națiunilor Unite în 1975. Apoi, în decembrie 1977, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție care proclama Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeii și pacea internațională să fie recunoscute în orice zi a anului de către statele membre, în conformitate cu tradițiile lor istorice și naționale.
2017: Lumea a asistat la o schimbare semnificativă a atitudinii și mentalității cu privire la egalitatea și emanciparea femeii. Reprezentanții geerației tinere tăiesc efectul de „toate bătăliile au fost câștigate pentru femei”.
Faptul regretabil este că femeile nu sunt încă plătite în mod egal cu omologul lor de sex masculin. Femeile încă nu sunt prezente în număr egal în afaceri sau politică. De asemenea, la nivel global, educația femeilor, sănătatea și violența împotriva lor este mai adâncă decât cea a bărbaților. Cu toate acestea, s-au făcut mari îmbunătățiri.
Acum există astronauți de sex feminin și prim-miniștri, femeile pot lucra și pot avea o familie după propriile lor opțiuni.
Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare oficială în multe țări. Ea este sărbătorită în: Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China (numai pentru femei), Cuba, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Madagascar (numai pentru femei ), Moldova, România, Mongolia, Muntenegru, Nepal (numai pentru femei), Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia.
Ziua Femei este echivalent cu Ziua Mamei, în unele țări. În această zi, copiii dăruiesc mici cadouri mamelor și bunicilor lor.
Acest articol a fost actualizat la: 7 martie 2019 22:05