2. Pentru 100gr
Conform legii producatorii trebuie sa ne descrie ce contin 100g de produs, valorile exprimate acolo sunt in grame si reprezinta procentul din cantitatea de 100gr. De exemplu, daca pe un produs este inscriptionat 5g de grasimi (la 100 de gr), asta se traduce ca acel produs are 5% grasimi.
3. Energie
Aceasta zona a etichetei este cea ma cautata de orice persoana interesata de numarul de calorii pe care il consuma. Campul „energie” se refera la numarul de kilojuli (kJ) din produsul respectiv, luandu-se in considerare cantitatea de carbohidrati, grasimi si proteine. Necesarul de energie difera in functie de varsta si sex, in medie o femeie are nevoie de 8.800 de kJ / zi, iar un barbat 10.600 kJ / zi.
4. Grasimi
Alimentele bogate in grasimi saturate precum si cele cu grasimi trans ridica nivelul colesterolului total in sange – creste riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2. Grasmile mono saturate si polinesaturate sunt o alegere mai buna. Produsele cu grasimi saturate, care contin valori mai mari de 1.5gr / 100gr sunt nesanatoase.
5. Carbohidrati
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie si ar trebui sa acopere o jumatate din necesarul zilnic – daca cititi cu atentie eticheta descoperiti procentajul.
CITESTE SI: Zece alimente care nu au ce cauta NICIODATA in frigider!
6. Zahar / Glucide
Fara sa ne dam seama intr-o zi consumam foarte mult zahar, chiar daca nu servim prajituri sau orice alte dulciuri. Aproape toate alimentele, chiar si cele naturale contin zahar, prin urmare fiti atenti ce scrie pe eticheta produsului la aceasta sectiune, un produs sanatos are la 100 de grame, cel mult 5 grame de zahar.
7. Fibre si proteine
Printre putinele zone unde valorile trebuie sa fie cat mai mari pentru a ne fi benefice, sunt proteinele si fibrele. Un adult trebuie sa consume zilnic cel putin 25 de grame de fibre si 50 de grame de proteine.
8. Sodiu
Intr-o zi nu trebuie sa consumam mai mult de 2, 300 de mg de sare, asadar alege produse care contin cel mult 120 mg/ 100gr.
9. Fereste-te de produse cu multe „E” -uri
Campaniile mass-media care ne sfatuiau sa ne ferim de produsele cu multe E-uri, au facut producatorii sa schimbe denumirea acestora cu cea chimica. Prin urmare putem intalni produse fara niciun „E”, dar care defapt contine mai multe decat ar permite legea, dupa cum puteti vedea si in fotografia de la inceputul acestui articol.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-04-07T18:57:58+03:00 18:57
Pagina: 1 2
Acest site foloseste cookies.
Read More