Potrivit unui nou studiu realizat de cercetători vinul alb, un aliment folosit și ca afrodisiac de multă lumă, nici măcar nu există! Cercetătorii de la Fundația Edmund Mach din Italia au descoperit că struguri albi, din care se face vinul alb, conțin aceiași pigmenți care dau și culoarea strugurilor roșii.
Pigmenții care au trezit curiozitatea oamenilor de știință se numesc antocieni și se găsesc în coaja bobului de strugure iar culoarea vinului este produsă de celelalte elemente chimice cu care acești pigmenți intră în contact. Practic, culoarea vinului alb nu este dată de struguri ci de compușii chimici, având în vedere că acești struguri sunt la fel ca și cei roșii.
CITEȘTE ȘI: VINUL ROȘU ȘI SEMNELE ÎMBĂTRÂNIRII
Antocienii colorează licoarea în diferite culori, în funcție de aciditatea vinului, astfel că vinul ar putea fi colorat și în albastru, nu doar în roșu. De altfel, oamenii de știință au observat că atunci când băutura din struguri albi este îmbuteliată, această capătă chiar o tentă roz.
Autorul studiului, Panagiotis Arapitsas a analizat struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc și Riesling, cele mai folosite soiuri pentru a face vin alb. Aceste soiuri au fost depistate cu antocieni, pigmenți care se găsesc și la strugurii roșii.
Autorul studiului spune că antocienii colorează nu doar vinul sau strugurii în funcție de compușii chimici cu care intră în contact ci și alte fructe precum murele sau frunzele toamna, atunci când cad.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:12:00+02:00 18:12
Acest site foloseste cookies.
Read More