Stil

„Gălbenele şi ulcior” de Ştefan Luchian, adjudecat la 130.000 de euro!

Pictura „Gălbenele şi ulcior” semnată de Ştefan Luchian a fost adjudecată la licitaţia de vară organizată de Artmark într-un duplex Bucureşti – Iaşi, la preţul de 130.000 de euro.

Tabloul lui Luchian s-a aflat pentru aproape 100 de ani în colecţii private.

O altă lucrare vândută la o sumă ridicată a fost „Cântecul ciobănaşului” de Nicolae Grigorescu, la 95.000 de euro. Lucrarea este o operă târzie (1895 – 1900) a lui Grigorescu şi provine din celebra colecţie a dirijorului George Georgescu, care a organizat şi supervizat inaugurarea Festivalului „George Enescu”.

Între loturile adjudecate la sume mari la această sesiune s-au mai numărat:

„Curte la Mangalia” („Cofetăria lui Delureanu”) şi „Visare” de Nicolae Tonitza, la 50.000 de euro, respectiv 18.000 de euro, „Tânără pariziancă” de Ştefan Luchian, la 47.500 de euro, „Peisaj de pe Valea Doftanei” de Nicolae Grigorescu, la 24.000 de euro, „Ciobănaş pe islaz” de Ştefan Luchian, la 22.000 de euro, „Vas cu lalele şi boule-de-neige” de Theodor Pallady, la 22.000 de euro, „La scăldat” şi „Autoportret cu pipă” de Gheorghe Petraşcu, la 12.000 de euro, respectiv la 24.000 de euro, „Azur” de Sabin Bălaşa, la 13.000 de euro, „La hipodrom” de Eustaţiu Stoenescu, la 15.000 de euro.

Citește și: 71 de milioane de dolari pentru o sculptură realizată de Constantin Brâncuși

Joi, Artmark organizează licitaţia „România regală – Centenarul Marii Uniri”, care cuprinde fotografii de epocă, obiecte de colecţie, scrisori, documente, cărţi, insigne, medalii, arme, ceasuri, artă plastică şi obiecte de artă decorativă.

Istoria cunoscutului pictor

Ștefan Luchian a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. 

Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.

Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate.

Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.

Share
Scris de
Apetrii Tora