Categorii Stil

Inaltarea Sfintei Cruci: sarbatoarea care aduce aminte de patimile si moartea lui Iisus

Cea mai veche dintre sarbatorile crestine, Inaltarea Sfintei Cruci, aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului Iisus Hristos pe Muntele Golgota.

In data de 14 septembrie se sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, fiind considerata si data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. Fata de alte sarbatori crestine, Inaltarea Sfintei Cruci se cinsteste cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra mortii si a pacatului.

Sarbatoarea aminteste si de un moment semnificativ din viata Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Biblia spune ca in ajunul luptei cu Maxentiu, un dusman al creştinilor din anii 307-312, imparatul Constantin a avut o viziune.

In plina zi, pe cer a aparut o cruce formata din stele, pe care statea scris „Prin acest semn vei invinge”. Imparatul a invins, iar mama lui, după izbanda, a poruncit sa fie gasita Sfanta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.

CITESTE SI: CE PROBLEMĂ SUFLETEASCĂ ASCUNDE FIECARE DURERE A CORPULUI

Sursa foto: biserica_adormirea_maicii_domnului_titan.crestinortodox.ro

Acolo au fost gasite trei cruci identice, cea pe care a fost rastignit Iisus si doua apartinand talharilor ucisi odata cu el. Pentru a afla care este crucea pe care a fost rastingnit Mantuitorul, Patriarhul Ierusalimului din acea vreme, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fata care abia trecuse in nefiinta.

Povestea spune ca atunci cand Patriarhul Macarie a asezat langa ea Sfanta Cruce,tanara a inviat miraculos. Vestea s-a raspandit repede, iar Biserica a devenit neincapatoare pentru curiosii credinciosi care soseau sa vada minunea Sfintei Cruci.

In anul 335 dupa Hristos, Patriarhul a inaltat Sfanta Cruce pentru ca aceasta sa fie vazuta de catre tot poporul si de atunci in fiecare an, la 14 septembrie, se sarbatoreste acest eveniment din istoria crestin-ortodoxa.

In Bucuresti, pentru aceasta sarbatoare, la Biserica cu hramurile Inaltarea Sfintei Cruci si Sfantul Vasile sunt aduse moastele Sfantului Grigorie Dascalul, de la Manastirea Caldarusani din judetul Ilfov.

Tu ai fost astazi la Biserica?

Sursa foto: comuniuneortodoxa.ro

Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:25

Share
Scris de
Raluca Badoiu