Connect with us

Stil

INTAMPINAREA DOMNULUI: Traditii, obiceiuri si superstitii de STRETENIE sau ZIUA URSULUI

INTAMPINAREA DOMNULUI. Ortodocsii sarbatoresc pe 2 februarie Intampinarea Domnului, sarbatoare cunoscuta sub denumirea populara de Stretenie sau Ziua Ursului. Aceasta zi este legata de o serie de traditii, obiceuiuri si superstitii.

Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere. In acest moment se facea si curatirea mamei.

Ziua de 2 februarie este cunoscuta in folclor sub numele de Stretenie sau Ziua Ursului. Aceasta zi ne spune multe despre cum vor fi anotimpurile pe tot parcursul anului, intrucat este ziua in care se poate confunda vremea. Se numeste Ziua Ursului din cauza comportamentului neobisnuit al ursului incepand cu aceasta data, care iese din barlog desi se afla in perioada de hibernare.

INTAMPINAREA DOMNULUI. TRADITII SI OBICEIURI:  In zonele montane, oamenii pun carne si miere pe poteci, pentru a-i chema pe ursi si a-i binecuvanta. Tot in aceasta zi, familiile care isi boteaza copiii sunt sfatuite sa le puna si numele Ursu, pentru ca acestia sa fie puternici si vrednici in viata.

Cei care se speriau des, erau tratati de fricile frecvente printr-un ritual care implica blana de urs afumata. Potrivit intelepciunii populare romanesti, daca in ziua de 2 februarie ursul iese din barlog si afara e soare, acesta vazandu-si umbra, iarna se va prelungi cu inca 6 saptamani. Daca, dimpotriva, ursul nu iese din barlog din cauza frigului de afara si cerul este innorat, primavara se apropie cu pasi repezi.

INTAMPINAREA DOMNULUI. TRADITII SI OBICEIURI: Tot de ziua ursului, oamenii de la tara fac calcule despre culturile de peste an: ce anume sa planteze, care ar fi perioadele ideale si mai ales cum va fi vremea in zilele de plug.

 

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top