Învaţă să stai corect pe scaun

09.02.2015
Învaţă să stai corect pe scaun

Învaţă să stai corect pe scaun. La birou, modifică înălţimea scaunului astfel încât să nu fii nevoit să te cocoşezi pentru a lucra. Umerii trebuie să nu fie încordaţi, coatele şi braţele să stea pe lângă corp, relaxate. Corectează-ţi poziţia umerilor prin rotirea lor spre exterior: omoplaţii se apropie unul de altul şi pieptul iese în faţă. Creaţi tensiune în trunchi prin încordarea uşoară a abdomenului.Şoldurile şi genunchii ar trebui săformeze un unghi drept, iar picioarelenu se ţin încrucişate, ci cu tălpile pe podea. E bine ca atunci când stai pe scaun să foloseşti un suport pentru spate, în zona lombară.

Şezutul pune presiune pe muşchii spatelui şi pe discurile coloanei vertebrale, iar durerea poate radia şi în alte zone ale corpului. În plus, mulţi oameni au tendinţa de a “aluneca” de pe scaun, suprasolicitând ligamentele spinării.

Problema este cu atât mai gravă cu cât statul ore în şir încetineşte metabolismul şi arderile ţesutului adipos, lucru ce poate duce la diabet ori la anumite afecţiuni cardiovasculare. Potrivit unui studiu, timpul pe care femeile îl petrec stând este un indicator al creşterii în greutate.

Cel mai bine este ca la fiecare 20 de minute de stat să compensam cu câteva exerciţii fizice. De fapt, mişcarea este singura metodă care poate ajuta corpul stresat. Cu cât petreci mai mult timp stând pe scaun, cu atât trebuie să faci mai multe exerciţii.