Maine e 1 Aprilie, denumita si Ziua Pacalelilor. Stiati insa ca aceasta zi era in antichitate prima zi din an? Noaptea de 31 martie era in trecut noaptea de Revelion, insa odata cu schimbarea calendarului in Evul Mediu, prima zi din an avea sa fie 1 ianuarie.
Primavara este anotimpul in care totul se reinnoieste, la fel si anul. Asta se respecta cu sacralitate de catre civlizatiile romane si hinduse. Dupa echinoctiul de primavara, care are loc pe 20 sau 21 martie, Anul Nou era sarbatorit in Evul Mediu pe 25 martie sau 1 Aprilie.
CITESTE SI: SURPRIZA DE LA WHATSAPP – APELURILE TELEFONICE SUNT DISPONIBILE
Anul 1582 avea sa schimbe aceasta paradigma si traditiile pastrate de secole: Papa Grigorie al XII-lea introduce calendarul gregorian (dupa numele sau), in locul celui iulian. In calendarul gregorian, prima zi din an avea sa fie 1 ianuarie.
Desi calendarul gregorian intrase vigoare inca din 1582, cetatenii francezi extrem de traditionalisti continuau sa celebreze noul an in preajma zilei de 1 Aprilie, provocand amuzamentul celor care au acceptat schimbarea calendarului cu usurinta.