Connect with us
Moșii de toamnă 2019 sunt prăznuiți sâmbătă, 2 noiembrie. Este o zi dedicată pomenirii celor morți, în care se fac pomenlnice.

Stil

Moșii de toamnă 2019. Ce să NU faci pe 2 noiembrie

Moșii de toamnă 2019 pică sâmbătă, 2 noiembrie. Această zi este dedicată pomenirii celor care au trecut în neființă.

În această zi se face mijlocire pentru toți cei adormiți, atât pentru cei care au murit împăcați cu Dumnezeu, cât și pentru cei care au încetat din viață subit.

De Moșii de toamnă, un membru al familiei celui decedat merge la biserică cu o colivă, o sticlă de vin și aprinde două lumânări. Coliva se dă de pomană pentru sufletul celui trecut pe Lumea Cealaltă.

Deși Moșii de Toamnă nu sunt atât de cunoscuți ca și Moșii de iarnă sau de vară, această zi este la fel de importantă. Sunt câteva tradiții și obiceiuri populare dedicate acestei zile.

Moșii de toamnă. Tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși se roagă pentru sufletul celor morți, iar la biserică se săvârșește Sfânta Liturghie. Înainte de începerea Liturghie se cuvine să îi dai preotului, la ușa altarului, pomelnicul cu numele morților și o lumânare aprinsă.

Este necesar ca înainte de a merge la biserică să ceri iertare de la toți, să fii îmbrăcat cuviincios și să pleci de acasă cu sufletul curat, fără mâhnire. Nu se cuvine să vorbești în Sfânta Biserică, în afară de mare nevoie.

Se mai spune că este bine să pregătești coliva în ajunul zilei în care vrei să o folosești. Este bine să îi servești cu colivă și cu un pahar de vin pe cei care trec pragul casei tale, în cinstea celui adormit.

Ce să nu faci de Moșii de Toamnă

Nu este bine să speli haine în această zi. De asemenea, se spune că nu este bine să ceri bani cu împrumut astăzi. Ofrandele sunt de ajutor celor care nu mai sunt printre noi pentru iertarea păcatelor. De aceea, când dai ceva de pomană trebuie să dai cu sufletul deschis.

Totodată, astăzi este bine să spui o rugăciune pentru cei adormiți

Rugăciune pentru cei adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit.

Iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit. Așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase. În locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi. Unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top