Stil

Mosii de vara – traditii si obiceiuri

Mosii de vara se pranznuiesc sambata, pe 18 iunie, inainte de duminica Rusaliilor. Aceasta este o zi de pomenire a mortilor in care toti crestinii trebuie sa mearga la biserica cu coliva si sa ii pomeneasca pe cei adormiti din familie. In toate bisericile din tara se savarseste Sfanta Liturghie si mai apoi slujba de pomenire pentru cei trecuti in nefiinta.

Preotii merg in aceasta zi pe la toate mormintele si citesc pomelnice si rugaciuni pentru sufletele lor. De aceea mormintele trebuie curatate si aranjate cu o zi inainte, pentru a arata impecabil la venirea preotului. In majoritatea satelor din Bucovina se da de pomana incepand de la prima ora a diminetii. Oamenii trimit colaci si coliva la vecinii din sat, de sufletul mosilor si stramosilor lor. De fapt, aceasta zi este cunoscuta sub numele de „Mosii de vara” tocmai pentru ca sunt pomeniti toti cei ai neamului: mosi, stramosi, parinti, frati, surori, fii sau fiice.

CITESTE SI: RUGACIUNEA LUI IISUS GRABNIC AJUTATOARE

In multe colturi ale tarii in aceasta zi de sambata nu se munceste campul si nu se arunca gunoiul din casa, tocmai pentru ca el ar putea intra „in gura mortilor” si acestia s-ar putea razbuna. Femeile isi protejeaza gospodariile de duhurile rele decorandu-le cu ramuri de tei sau frunze de nuc sfintite mai intai la biserica.

La Mosii de vara se impart vase de lut sau de lemn care sunt umplute cu apa sau vin, pentru ca cei trecuti in nefiinta sa nu inseteze pe cealalta lume si sa se bucure impreuna cu vii de darurile Sfantului Duh, care este praznuit in duminica ce vine. Femeile nu torc, pentru ca atunci cand cad de pomana colaci acestie se vor intoarce si nu vor mai fi primiti de sufletul mortilor.

Share
Scris de
Cristina Bosioc