Poate vi se pare o lipsă de igienă să aruncaţi carnea de pui în vasul în care urmează să o gătiţi fără să o spălaţi. Adevărul este că apa nu face decât să împrăştie bacteriile şi să ducă la o contaminare încrucişată în urma căreia vă puteţi alege cu nişte probleme de sănătate grave.
Toate reţetele din cărţile de bucate care conţin carne de pui recomandă spălarea acesteia. E primul pas.
Pare chiar logic, însă este unul dintre sfaturile pe care nu trebuie să le urmaţi dacă nu vreţi să vă îmbolnăviţi.
Din această cauză vă alegeţi cu infecţii date de Salmonella, Yersinia enetrocolitica sau Campylobacter jejuni.
Apa poate curăţa bacteriile de pe carnea de pui, dare le vor ajunge în chiuvetă, pe blatul de bucătărie, pe ştergare sau alte suprafeţe cu care va intra în contact. Acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă dacă ai putea să vezi cu microscopul, te-ai speria.
Departamentul pentru Agricultură din Statele Unite a dat şi o recomandare în acest sens.
„Carnea de pui este cea mai incriminată sursă de Salmonella, dar mai ales de Yersinia enetrocolitica sau Campylobacter jejuni. Pe lângă ultimele două, Salmonella este cea mai uşoară toxiinfecţie, dacă se poate spune aşa. Prin spălarea cărnii de pui există riscul major ca bacteriile patogene să ajungă şi în carne, ceea ce face produsul finit un potenţial pericol biologic. Temperaturile de prelucrare termică nu au eficienţă de distrugere microbiană 100%, ba mai mult, fiind o carne dietetică, se prelucrează la temperaturi mai scăzute (poşare în fond de pui – maxim 90 grade Celsius, frigere în tigaia antiaderentă – maximum 70 C în centrul termic, prăjire în baie de ulei la 170 C, adică 75 grade Celsius în centrul termic. Suplimentar, Yersinia şi Campylobacter sunt bacterii criofile, adică iubitoare de frig, unde continuă să se înmulţească şi să producă exotoxine, al căror unic mediu de vehiculare este apa. De aceea nu se spală carnea de pasăre, în special, şi carnea – în general”, explică specialiştii.
Citeşte şi Tragedie la școală. Un copil din clasa a III a a murit
Acest articol a fost actualizat la: 9 octombrie 2017 16:47