Pastele Blajinilor este o sarbatoare care are loc lunea de dupa duminica Tomii, iar anul acesta cade pe 9 mai. Legenda spune ca blajinii erau cei dintai oameni de pe pamant. Acestia convietuiau cu femeile lor numai 30 de zile, avand relatii care aveau ca principala lege procreatia. In aceasta zi, sunt pomeniti cei plecati pe lumea cealalta: se fac pomeni si se tin slujbe speciale in biserici, scrie teotrandafir.com.
Ce sa nu faci de Pastele Blajinilor:
1. Cu toate ca este cunoscuta si ca sarbatoare a mortilor, nu se pomenesc doar cei aflati in nefiinta. In lunea Blajinilor sunt amintiti cei uitati, cei nestiuti si Albii. Preotul citeste pomelnicele in biserica, dupa oficierea slujbei. Se pot intocmi si pomelnice personalizate: preotul se roaga in tacere pentru cei aflati pe lista binecuvantandu-i.
2. Crecinciosii nu trebuie sa uite de copiii nebotezati sau avortati. Acestia cer iertare in fata lui Dumnezeu pentru pacatele mamelor care recurg la chiuretaj.
3. De Pastele Blajinilor nu ai voie sa coci sau sa speli haine. Nici sa bati covoare nu este acceptat pentru ca zgomotul facut ii poate speria pe blajinii care se intorc in aceasta zi speciala de pe lumea cealalta pentru a se ruga si a tine post pentru cei vii. Se spune ca spiritele blajinilor intra in biserica la Sfanta Liturghie.
Citeste si: Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata
4. Nu uita sa imparti oua rosii celor necajiti, mai ales daca sunt copii. Se dau si banuti de argint in anumite zone ale tarii. De asemenea, tot de Pastele Blajinilor este bine sa faci pomana daca ai avut un deces recent in familie.
5. Nu ai voie sa ii vorbesti de rau pe cei care s-au dus dintre noi, chiar daca nu ai avut intelegere cu acestia. Se spune ca mortii care sunt barfiti de Pastele Blajinilor pot face necazuri in casele oamenilor. La tara se crede ca blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omori animalele aflate in camp, insetandu-le chiar si daca beau apa.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-05-09T08:23:00+03:00 8:23
Acest site foloseste cookies.
Read More