Connect with us
Sărbătoare mare pe 29 aprilie: Sfântul Gheorghe. Ce nu este bine să faci

Stil

Sărbătoare mare pe 29 aprilie: Sfântul Gheorghe. Ce nu este bine să faci

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 29 aprilie pe Sfântul Gheorghe. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, iar sute de mii de români își serbează azi onomastica. (Anul acesta sărbătoarea a fost mutata din ziua tradițională de 23 aprilie pe 29 aprilie).

Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini, pe vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. El a ajuns conducător de armată, datorită vitejiei și victoriilor sale.

În anul 303, Dioclețian a început luptă împotriva creștinilor, iar Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința, fapt pentru care a fost întemnițat și torturat.

Legendele spun că Sfântul nu a fost rănit în timpul torturii și a reușit să învieze un mort. Văzând aceste lucruri, soția lui Dioclețian, împărăteasa Alexadra, a devenit și ea creștină. Sfântul a fost condamnat la moarte pe 23 aprilie 304.

Sfântul Gheorghe este înfățișat pe icoane într-o ipostază de biruitor, străpungând cu sulița un balaur.

Pe lângă faptul că este ocrotitor al oștirilor, se mai spune despre Sfântul Gheorghe că este și un protector al naturii și al animalelor.

Una dintre practicile cu raspândire generală în ziua Sf. Gheorghe este împodobirea casei şi anexelor cu simboluri vegetale ce marchează renaşterii naturii.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Gheorghe

De Sfântul Gheorghe se prepara și unsoarea oilor, un medicament compus din plante si grăsime animală. Cu el se unge ugerul oilor pentru ca acestea să fie ocrotite de boli toată vara.

În unele zone, fetele nemăritate puneau în calea feciorilor brazde verzi în formă pătrată, pe care le împodobeanu cu coronițe. Se spune că cel care calcă pe ele se va căsători în acel an cu fata care a pus brazda în drum.

În această zi nu se face treabă în casă, nu se spală, nu se coase.

Una dintre superstiții mai spune ca persoanele care se vor urzica în această zi vor fi mai sprintene și mai agere tot anul și vor avea noroc la bani.

De asemenea, se impune consumul usturoiului de către oameni, care se şi ung cu el pe corp, pe frunte, în piept, în spate şi pe la încheieturi, pentru a protejaţi de orice acţiuni nefaste.

Rugăciune către Sf. Gheorghe

Multnevoitorului al lui Hristos Ma­re­lui Mucenic Gheorghe, acum toți din su­flet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mu­cenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cân­tăm: Bucură-te, purtă­torule de biruință, mare mucenice Gheorghe!

Vederile minții avându-le curățite, ai ales mai mult a pătimi pentru Zi­di­torul și îm­preună a muri cu El, decât a trăi și a avea câștigare vremelnică; pentru că ai dorit a te în­cununa cu cununa mucenicilor și a cânta Dom­nului: Aliluia!

Din înălțime putere primind, te-ai ară­tat vi­teaz oștean, nevoitorule, al ne­stri­ca­tului Împărat Iisus, de stricăciosul îm­părat nete­mân­du-te, ci, de Dumnezeu luminat fiind, Domnului cânți așa: Aliluia!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top