Connect with us

Stil

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti – 10 ianuarie: Cruce neagra in calendarul ortodox

Ortodocsii il praznuiesc pe data de 10 ianuarie pe Sfantul Antipa de la Calapodesti, roman la origine, nascut in judetul Bacau.

Sfantul Cuvios Antipa s-a nascut in anul 1816 la Calapodesti, in judetul Bacau si a intrat la manastirea din localitatea natala la varsta de 20 ani. Pleaca la Muntele Athos doi ani mai tarziu, stabilindu-se la schitul romanesc Lacu. A petrecut 15 ani aici,  dupa care s-a mutat la Manastirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi manastiri ale Sfantului Munte. Aici a stat patru ani, iar in aceasta perioada a fost calugarit cu numele de Antipa si hirotonit diacon.

CITESTE SI: Marturii cutremuratoare de la mormantul lui ARSENIE BOCA: „L-am tinut in mainile mele tremurand

S-a reintors in Moldova natala in anul 1860, traind prin manastirile din apropiere de Iasi, noteaza crestinortodox.ro. In 1865 se stabileste la Manastirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga, unde traieste pana la sfarsitul vietii. Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele vesnice la 10 ianuarie 1882. A fost inmormantat in gropnita Manastirii Valaam.

Canonizarea si trecerea in randul sfintilor a fost facuta in Muntele Athos, in anul 1906. El este cinstit mai ales in manastirile din Sfantul Munte, fiind singurul calugar athonit roman trecut in randul sfintilor si numarat printre cei din urma cuviosi parinti ai Athosului.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top