Stil

SFÂNTUL HARALAMBIE. Ce să nu faci pe 10 februarie

Sfântul Haralambie este prănuit de creștinii ortodocși în data de 10 februarie. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendar.

Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mică), a trăit în preajma anilor secolului al doilea. El a predicat credința în Mântuitorul Iisus Hristos, iar faptele sale au ajung la cei care persecutau creștinii.

Ighemonul Lucian și comandantul de armată Luchie l-au arestat pe sfânt și l-au adus în fața judecății. Aici, el a refuzat închinarea la idoli și a mărturisit credința în Hristos. A fost supus la torturi inimaginabile și la chinuri groaznice, dar și-a păstrat credința.

Văzând tăria sufletească a Sfântului, Luchie i-a spus despre cele întâmplate împãratului Septimiu Sever. Acesta a poruncit ca Haralambie să dovedească puterea Dumnezeului său.

Ce să nu faci de Sfântul Haralambie: Tradiții și obiceiuri

În unele zone rurale ale țării, oamenii cer preotului să facă agheasmă la biserică. Cei care beau apa sfințită și au credință puternică în Dumnezeu se pot vindeca astfel de diverse boli.

Apa sfințită se poate folosi și la stropitul vitelor și pomilor, pentru ca acestea să aibă un an productiv. În această zi, se mai fac unele pomeni pentru cei care au suferit mult înainte de a muri.

O altă tradiție spune că dacă plouă în această zi, urmează o primăvară ploioasă. De asemenea, în unele zone ale țării, există obiceiul ca femeile să facă un colăcel. Acesta este rupt și aruncat în cele patru puncte cardinale, pentru a feri casa de spirite necurate.

Totodată, în ziua de Sfântul Harlambie, 10 februarie, nu este bine să înjuri sau să faci treburi în gospodărie.

Rugăciune de Sfântul Haralambie

Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ți aduce cântări de lăuda simțindu-mă nevrednic și cu împuținarea graiului omenesc, tu care porți nume întocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminător de bucurie, luminează-mi cugetul și da putere graiului meu că întru bucurie să-ți cânt ție: Bucură-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos! Amin!

Acest articol a fost actualizat la: 2017-02-09T21:34:49+02:00 21:34

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More