Sfantul Haralambie este cunoscut ca pazitor al oamenilor bolnavi, iar cei care se roaga la el stau departe de necazuri si boli.
In traditia romaneasca, taranii il vedeau adesea pe Sfantul Haralambie sub forma de schelet. Acest sfant este asociat cu moartea, cu puterea de a depasi granite spirituale. Cea mai infricosatoare boala pe care o domnea era ciuma, spune legenda.
Sfantul Haralambie a suferit chinuri cumplite pentru Hristos. Credinta lui a fost nemarginita, iar Biserica l-a trecut cu nume de mare mucenic primind darul facerii de minuni.
Sfantul Haralambie ii protejeaza pe cei bolnavi tamaduindu-i de boli precum ciuma sau nebunia. Se spune ca Haralambie poate scoate demonii din oameni si ii apara pe cei inocenti si buni.
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Haralambie
De Ziua Sfantului Haralambie se tine post negru si nu se munceste. Sfantul cu coasa poate curma vietile oamenilor si ii poate chinui daca fac pacate si il supara pe Dumnezeu.
Oamenii de la tara au grija mai mult ca in orice zi de animalele lor. Ziua Sfantului Haralambie este importanta pentru pasari, cai, vite, caini si porci. Taranii nu au voie sa curete grajdurile in aceasta zi importanta. De asemenea, daca animalele cer sa fie adapate prea des sau vor mancare mai multa, ingrijitorii nu au voie sa ignore mugetele lor.
Pe vremuri, de Sfantul Haralambie se facea agheasma la biserica si se bea pentru sanatate, scrie diane.ro. In ajunul zilei, se stropesc grajdurile si cotele cu apa sfintita pentru binecuvantarea animalelor. Se pot uda si ogoarele si livezile pentru prosperitate in agricultura.
Oamenii duc coliva si colaci la biserica pentru a fi sfintite. Aceste alimente se dau faramitate pasarilor de curte.
Colacii sfintiti se ofera si oamenilor, nu doar animalelor. Cei bolnavi trebuie sa manance colaci sfintiti pentru ameliorarea durerilor si prevenirea acestora.
Ziua Sfantului Haralambie este una de post.
In Romania, particele din moastele Sfantului Haralambie se afla la Manastirea Miclauseni (Iasi); Manastirea Rasca; Catedrala Episcopala din Galati; Biserica Sfantul Dumitru „Posta” (Bucuresti); Biserica Sfintii Arhangheli „Otelari” (Bucuresti); Biserica Sfantul Stelian „Lucaci” (Bucuresti). Sfantul Haralambie este cinstit ca sfant ocrotitor si de Biserica Sfantul Haralambie „Balaneanu”, de Biserica Flamanda si de Biserica Sfantul Haralambie „Belu” (Bucuresti).
Acest site foloseste cookies.
Read More