Connect with us

Stil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Traditii, obiceiuri si superstitii

Ziua de 8 noiembrie este una mare pentru ortodocsi. Acestia ii cinstesc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, prilej cu care au fost elaborate unele traditii, obiceiuri si superstitii.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt vazuti drept capeteniile ingerilor, iar in unele zone ale tarii se dau pomeni pentru sufletul mortilor in sambata de dinainte de sarbatoare. Ziua rspectiva poarta numele de „Mosii de Arhangheli”, iar in acele momente se aprind lumanari pentru cei care au plecat dintre noi fara lumanare, pentru a le calauzi calea in lumea de dincolo.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. In traditia noastra, Sfintii Mihail si Gavriil sunt vazuti drept fiinte divine, prezente in permanenta printre noi, ce vegheaza asupra noastra nu doar din cer, ci si de pe pamant. Se spune ca Mihail si Gavriil au puterea de a ne scapa de pacatele marunte, avand grija sa ramanem curati cu sufletul.

Se spune despre Arhanghelul Gavriil ca a fost trimis de Dumnezeu catre Fecioara Maria pentru a-i vesti taina intruparii Domnului nostru Isus. „Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Iisus.”
Despre Arhanghelul Mihail se crede ca poarta cu el cheile Raiului, fiind totodata un luptator neinfricat impotriva diavolilor. Acesta se alatura de multe ori Sfantului Ilie, fenomen semnalat din cer cu fulgere si tunete.

Totodata, Arhanghelul Mihail vegheaza asupra celor bolnavi la cap atunci cand le este randuit sa moara si la picioare daca le este dat sa mai traiasca.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Traditia populara mai spune ca cei doi ingeri sunt considerati patronii casei si ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, timp in care se roaga neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea celor de pe pamant.

In zonele muntoase, Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt vazuti drept octrotitori ai oilor, iar in ziua in care berbecii erau dati printre oi pentru imperechere, ciobanii faceau turte din malai pe care le aruncau in mijlocul animalelor. Daca turta pica pe pamant cu fata in sus era semn ca urma o primavara fertila, cu multi miei, iar daca aceasta pica cu fata in jos era semn rau , iar oile era fara rod.

foto: crestinortodox.ro

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top