Cum sezonul estival este declarat oficial deschis, iar gradele cresc pe zi ce trece mai mult, gândul nostru se duce spre vacanță, plajă și un bronz cât mai frumos și de lungă durată. Soarele este prietenul nostru, dar nu întotdeauna! Bogat în vitamina D, soarele ne poate fi de jutor, dar expunerea în exces ne poate afecta grav sănătatatea.
Respectând orele de plajă și luându-ne o cremă cu factor de protecție, astfel ne putem bucura în continuare de o vacanță fără griji.
Soarele poate distruge pielea dacă exagerăm cu statul la plajă. Cremele de protecţie sunt obligatorii. Bronzul la solar este cel mai periculos, deoarece câteva minute la acest aparat înseamnă o zi întreagă de stat la plajă.
Soarele are efecte grave asupra pielii dacă exagerăm cu statul la plajă şi nu ne protejăm. Razele soarelui afectează vasele mici de la suprafaţa pielii, aceasta se înroşeşte şi se usucă foarte mult.
Apar iritaţiile, iar în cazul feţei – ridurile. Tot soarele poate duce la apariţia pistruilor. Persoanele care stau foarte mult la soare îmbătrânesc prea repede, deoarece pielea suferă.
Medicii dermatologi spun că putem sta la soare, dar nu foarte mult. Cele mai plăcute raze ale soarelui sunt dimineaţa între orele 9.00 şi 11.00, sau seara după ora 18.00.
De asemenea, cremele de plajă ne protejează de arsuri, dar şi hidratează pielea. „Cremele de protecţie nu trebuie folosite doar când facem plajă. Ele pot fi utile şi atunci când ieşim la plimbare şi mergem mult prin soare.
Efectele radiaţiilor sunt aceleaşi, chiar dacă nu stăm întinşi pe un şezlong. Expunerea excesivă la soare poate duce la pigmentarea neregulată a pielii, la apariţia petelor decolorate la nivelul dermei, dar şi la apariţia pistruilor.
Toate acestea pot duce la cancer de piele în timp, dacă se face abuz de stat la soare. Şi când venim de la plajă, este bine ca după ce facem duş să aplicăm loţiuni calmante şi hidratante. Gelul cu aloe poate face minuni pentru piele“, a spus Alexandra Paraschiv, medic dermatolog.
Citește și: Semne de cancer de piele. Mare atenție la unghii!
Alegerea unei creme de protecţie este foarte importantă. „Factorul de protecţie se alege în funcţie de tipul de piele. Persoanele care au pielea albă trebuie să aleagă o cremă cu factor de protecţie 30.
După câteva zile la mare se poate scădea la un factor de protecţie 15. Persoanele mai creole pot alege o cremă cu factor de protecţie 20, care poate fi scăzut la 15 după câteva zile. În cazul copiilor eu recomand cremă cu factor de protecţie 50.
Crema trebuie aplicată atunci când plecăm din hotel şi nu când ajunge la plajă. Are nevoie de câteva minute pentru a intra în piele. Uleiurile naturale, cum este cel de măsline, nu ne protejează împotriva razelor solare.
Este bun pentru hidratare, dar nu oferă niciun fel de protecţie“, mai spune medicul. Solarul, un pericol pentru piele Bronzul la solar este cel mai periculos, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat încă din 2013 că solarul creşte cu până la 70% riscul de cancer de piele.
„Radiaţiile folosite de aparatele de acest gen sunt şi de 20 ori mai puternice decât cele ale soarelui. Câteva minute la solar înseamnă o zi întreagă de stat la plajă. Efectele negative nu apar imediat, ele se văd în timp. Dacă însă mergem an de an la solar şi facem multe şedinţe atunci pericolul este foarte mare“, a mai spus dermatologul.
Acest articol a fost actualizat la: 29 mai 2018 12:40