Connect with us
Tensiunea arterială. Când trebuie să ceri ajutorul medicului și valorile normale, în funcție de vârstă

Stil

Tensiunea arterială. Când trebuie să ceri ajutorul medicului și valorile normale, în funcție de vârstă

Toată lumea și-a măsurat tensiunea arterială măcar o dată în viață. Și nu doar o singură dată am auzit de persoane care se laudă că au o tensiune de aviator. Însă care este valoarea ideală a tensiunii arteriale și când ar trebui să ne îngrijorăm,

Potrivit specialiştilor, în domeniul sănătății 115/75 este valoarea ideală pentru tensiunea arterială. Organizația Mondială a Sănătăţii spune că nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii.

Ce este tensiunea arterială

Conform definiției, tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Aceasta se stabilește cu ajutorul unui tensiometru. În ultimii ani, tensiometrele au devenit din ce în ce mai populare în rândul populației și oricine își poate lua acasă tensiunea.

Citește și: Ce ne îmbolnăvește copiii de cancer și cum putem depista boala de la primele semne

Valorile tensiunii arteriale (TA):
Normal – TA = 120 – 139/ 80-89 mmHg
Prehipertensiune arterială – TA = 139/ 89 mmHg
HTA(hipertensiune arterială) stadiul 1- TA = 140-159/ 90-99 mmHg
HTA stadiul 2 – TA = 160/ 100 mmHg
Urgență HTA este o TA = 180/ 110 mmHg. Este necesar să vă adresați de urgență unui medic, deoarece se poate declanșa un preinfarct sau chiar un infarct.

Potrivit specialiștilor de la Asociația Americană a Inimii, citați de goodmorningcenter.com, de la vârsta de 20 de ani ar trebui să îți iei tensiunea la fiecare doi ani, dacă este mai mică de 120/80.

Când trebuie să ajungi la medic

Atunci când valoarea este mai mare decât limita normală, este necesară o vizită la medicul cardiolog. De asemenea, dacă cineva din familie suferă de probleme cardiace, vizitele la cardiolog trebuie să fie mai dese.

Un stil de viață sănătos, precum și evitarea pe cât posibil a consumului în cantități mari a produselor cu cofeină ajută menținerea sănătății inimii.

Citește și: Cele mai ciudate boli din lume: sindromul pielii albastre, boala vampirului, sindromul mortului viu

Durerile constante de cap, sângerările nazale și dificultățile de respirație pot fi semnele unei tensiuni arteriale mărite. Lipsa de potasiu, consumul excesiv de sare și sedentarismul, precum și obezitatea, cresc riscul de a face hipertensiune arterială.

Primul pas pentru a reduce tensiunea este adoptarea unui stil de viață sănătos.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top