Ginsengul, remediu pentru sănătate. 5 afecțiuni în care îl poți folosi.
Ginsengul este denumit de botaniști Panax, care în limba greacă înseamnă “vindecă totul”. Ginsengul este o plantă perenă, cu radăcină cărnoasă, suculentă și aromată, din care se obține un ceai ce are cu efecte benefice, cu nenumarate proprietăți vindecătoare. De asemenea, ginsengul oferă și foarte multă energie, fiind folosit ca remediu de peste 5000 de ani în urmă, Ginsengul fiind planta în care s-a îndreptat credința poporului chinez că, printr-un consum regulat, va oferi o viață lungă și sănătoasă.
Rădăcina de Ginseng corean, din care se și prepară diferitele remedii, este bogată în vitamine B1, B2, B3, B5, vitamina A și E, precum și în minerale: calciu, fier, fosfor, sodiu, siliciu, potasiu, mangan, magneziu. Dar substanțele active ale Ginsengului conțin și antioxidanți care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, la întărirea sistemului imunitar. Ginsengul este un bun reglator al glicemiei, al colesterolului și tensiunii arteriale.
Numeroasele studii stiintifice realizate asupra ginsengului au concluzionat ca utilizarea acestei plante are o serie de efecte pozitive asupra organismului si nu numai. Printre valentele terapeutice se numara si puternicul efect impotriva stresului oxidativ, unul dintre principalii factori ai imbatranirii premature. Astfel, remediile naturiste care au la baza ginsengul pot contribui la:
1. Stimularea functionarii creierului
Consumul acestei plante este benefic in special persoanelor care sufera de afectiuni neuro-degenerative. Panax Ginseng contibuie la imbunatatirea memoriei, a concentrarii si a activitatilor cognitive, datorita efectului stimulator pe care il are asupra celulelor creierului.
Studiile realizate la Departamentul de Neurologie al Institutului clinic de cercetare din Coreea de Sud arata ca administrarea de ginseng timp de 12 saptamani poate creste performantele mentale in randul persoanelor care sufera de Alhzeimer. De asemenea, acestia considera ca o combinatie dintre ginseng si ginko biloba are efecte pozitive si asupra bolnavilor de ADHD.
2. Intarirea sistemului imunitar
Se considera ca ginsengul american fortifica sistemul imunitar uman datorita capacitatii sale de a produce compusi antimicrobieni. Acesta poate regla fiecare tip de celula imuna din organism, inclusiv macrofagele, celulele natural killer, celulele dendritice, celulele T si B.
Mai mult, studiile au evidentiat efecte benefice si in lupta cu mai multe virusuri, printre care se numara HIV, gripa sau rotavirusul (responsabil pentru infectiile puternice la copii care se manifesta prin febra, deshidratare si diaree severa).
3. Tratarea disfunctiilor sexuale
Ginsengul rosu coreean folosit sub forma de pudra este considerat afrodiziac, putand sa stimuleze libidoul si sa amelioreze simptomele disfunctiei erectile la barbati.
Studiile efectuate la Departamentul de Fiziologie de la Universitatea de medicină din Southern Illinois concluzioneaza ca ginsenosidele din aceasta planta faciliteaza erectia prin vasodilatarea si relaxarea tesutului erectil. Avand efect si asupra activitatii cognitive, consumul de ginseng faciliteaza secretia hormonilor la nivel cerebral.
4. Combaterea infectiilor bacteriene
Administrarea constanta de ginseng poate scadea riscul de dezvoltare al bacteriilor pulmonare, fiind astfel benefic impotriva fibrozei chistice.
Consumul regulat de ginseng poate ajuta si la tratarea unei afectiuni pulmonare des intalnite. Este vorba despre Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (BPOC), care se caracterizeaza prin dificultati de respiratie, cauzate de ingustarea cailor respiratorii.
5. Scaderea in greutate
Un alt efect pozitiv pe care il aduce utilizarea ginsengului este reglarea secretiei de leptina, hormonul responsabil cu apetitul alimentar. Astfel, consumul acestei plante poate scadea pofta de mancare, stimuland totodata metabolismul.
Conform raportului rezultat in urma unui studiu realizat de Centrul Tang din Chicago, ginsengul poate avea efecte antidiabetice si antiobezitate, ajutand la stabilizarea greutatii si a nivelului glicemiei.
1. Capsule ginseng roșu
Indicații: stări de astenie, oboseală, efort fizic și intelectual prelungit, anemie, creșterea rezistenței organismului la infecții virale și bacteriene, disfuncții sexuale masculine
2. Capsule ginseng siberian – Se recomandă pentru creșterea rezistentei organismului, a performanțelor fizice și intelectuale, ca adjuvant în diabetul zaharat tip II, afecțiuni inflamatorii, hepatopatii cronice, tulburări de dinamică sexuală (creșterea libidoului)
3. Capsule cu ginseng și lăptișor de matcă
Produsul se recomandă ca adjuvant în tratamentul regenerator al părului și unghiilor, stări de convalescență, afecțiuni hepatice
4. Capsule cu ginseng și sunătoare
Indicații: stări depresive, cure de dezalcoolizare, ulcer, afecțiuni biliare, arsuri gastrice, infecții virale
5. Capsule cu ginseng și usturoi
Produsul se recomandă în convalescență, oboseala fizică, mentală și sexuală, scăderea imunității organismului, antiaterosclerotic și hipotensor
Sfatul medicului: chiar daca este o plantă binefăcătoare, trebuie respectate dozele și să vă sfătuiți în privința administrării sale, cu medicul sau farmacistul, în colaborare cu ginseng beneficii.
Acest articol a fost actualizat la: 2023-10-19T15:53:09+03:00 15:53
Acest site foloseste cookies.
Read More