Stil

Tradiție în a doua zi de Paște „Udatul” fetelor și femeilor

Udatul fetelor și Femeilor în a doua zi de Paște este o tradiție Catolică, iar în unele zone este practicată și de ortodocși. Conform tradiției băietii și bărbații se duc în casele femeilor și fetelelor pentru le „Uda” să fie frumoase tot anul.

Udatul în a Doua zi de Paște

Udatul se face cu spray sau parfum, iar fetele invită bărbații la masă și le oferă un pachet pentru cei din familia lui. Luteranii, Catolici și Protestanți practică asta și în zilele de azi.

„Eu sunt micul gradinar / Cu sticluta-n buzunar / Si-am venit la dumneavoastra / Sa ud floarea din fereastra”. Astfel isi incep udatul sau stropitul tinerii din Ardeal, care merg la casele unde locuiesc fete si le stropesc cu parfum. Obiceiul „udatului” este preluat in Ardeal de la comunitatea maghiara, dar se practica si in Banat sau in Bucovina.

Legenda femei pâgâne și a femeii creștine

vanda oua. Pe drum s-a intalnit cu o fata pagana care dorea sa le cumpere si au inceput sa povesteasca. Din vorba in vorba, fata crestina i-a explicat celeilalte despre credinta in Dumnezeu, despre binele crestin si a indemnat-o sa se crestineze.

Pagana i-a replicat ca se crestineaza numai daca ii dovedeste existenta lui Dumnezeu, care sa coloreze ouale in rosu: „Atunci voi crede cand ouale albe pe care mi le-ai vandut se vor face rosii”. Minunea s-a infaptuit si cele doua fete au lesinat de emotie. Niste trecatori le-au vazut si le-au stropit cu apa. De la aceasta legenda ar fi ramas obiceiul de udat de Paste.

Cum se merge la udat in Ardeal

In trecut baietii udau fetele cu apa proaspata de fantana. Mai recent au inceput sa foloseasca apa de colonie si parfum. Fetele ii asteapta acasa imbracate frumos si le ofera oua rosii si cozonac, apoi ii poftesc la masa de paste. Se zice ca niciunei fete nu ii va merge bine anul respectiv daca nu este udata.

Dupa urarea de „Hristos a inviat”, baiatul spune ca ii e sete si scoate un ulcior cu apa pe care o toarne pe gatul sau pe fata fetei spunand: „Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala.” A doua zi fetele se mandresc cu numarul de udatori care le-au colindat.

Un alt obicei este ca feciorii din sat sa ia cu ei o galeata cu apa si sa mearga acasa la fetele nemaritate. Daca le gasesc dormind, toarna galeata pe ele. Se crede ca fetele care sunt udate se vor marita in curand.

Obiceiul udatului a ajuns in Transilvania prin intermediul sasilor, dar s-a raspandit pe filiera maghiara. In multe din poezioarele pe care le spun baietii, fetele sunt asemanate cu niste flori de aceea trebuie udate ca sa creasca mari.

Daca femeile sunt asemanate de multe ori cu florile, in a doua zi de Paste, asa cum spune traditia in Ardeal, acestea sunt udate.

In multe dintre sate, obiceiul inca se pastreaza, iar feciorii se plimba din casa in casa si stropesc toate florile care le ies in cale pentru ca ele sa nu se ofileasca.

Inainte fetele erau udate cu apa din fantana, insa acum baietii prefera sa le rasfete cu parfumuri fine.

Stropitul fetelor este un obicei pastrat de sute de ani in comuna Bargau din judetul Bistrita Nasaud, iar cei tineri si-au invatat bine lectia.

„Se aduna prietenii, se hotarasc la care fete sa mearga. Mergem la fata aia ca e frumoasa, cealalta este buna, iar cealalta ne cinsteste bine. Speram ca acest udat al nostru sa-i aduca multa prosperitate dupa aceasta sarbatoare”, spune un tanar care inca tine aceasta traditie.

Odata ajunsi in casa unei fete, flacaii trebuie sa spuna si cateva versuri: „In gradina fir cu fir, s-a ivit un trandafir. Trandafirul s-a uscat, pe Bargau noi l-am udat”.

„Fetele isi asteapta udatorii acasa, cu vin si cu prajituri”, explica tinerii.

Si pentru ca atunci cand merg la udat isi pot gasi viitoarea sotie, baietii isi pregatesc din timp si cu mare grija costumele populare.

„Costumul meu este alcatuit din cizme, pantaloni din canepa, camasa, curea din piele acoperita cu margele. Parfumul se tine dupa curea”, ne explica cei care pastreaza vie aceasta traditie.

Seara, tinerii se intalnesc pentru a petrece, iar fetele se pot mandri cu numărul de udători pe care i-au primit.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-04-11T23:54:43+03:00 23:54

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More