Categorii Stil

Traditii 1 MARTIE. Ce trebuie sa faci de martisor!

Traditii 1 MARTIE. Potrivit traditiilor din batrani, martisorul, mai exact snurul alb-rosu, trebuie legat fie la incheietura mainii, fie in jurul gatului, sau pus in piept ori in par la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. Cu toate acestea, „cate case atatea obiceiuri”, asa ca traditiile sunt multe si cel mai adesea sunt inspirate de superstitiile pastrate de strabunii nostri.

Traditii 1 MARTIE. Se spune ca martisorul nu se arunca, ci se leaga de un copac inflorit!

Te poate interesa si: Cadouri pe care le poti oferi in loc de martisoare de 1 martie

Te poate interesa si: BABELE DIN MARTIE: cum iti alegi baba

Traditii 1 MARTIE. Superstitiile din mosi stramosi ii ofera martisorului puteri deosebite, asemenea unui talisman care te apara de fortele rele. Se crede ca martisorul previne imbolnavirea in lunile care urmeaza lui martie, tine deoparte deochiul si protejeaza impotriva razelor soarelui. Snurul de martisor este format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru care reprezinta urmatoarele contrarii: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate.

Traditii 1 MARTIE. Daca iti prinzi snurul martisorului la incheietura, trebuie sa ai grija sa il inchei intr-un nod. Acest lucru este benefic pentru ca se spune ca este inzestrat cu functie protectoare si, in toata perioada in care porti firul de martisor, acesta are puterea de a tine raul departe de tine. In plus, si impletiturile te feresc de ghinion si imprejurari nefavorabile, potrivit superstitiilor.

Te-ar putea interesa si: Mesaje de 1 martie. Mesaje, urari de Martisor de trimis mamelor, iubitelor, sotiilor si prietenelor

Te-ar putea interesa si: MESAJE 8 MARTIE: Iata ce URARI ii poti face mamei sau iubitei tale!

Traditii 1 MARTIE. Credintele romanilor spun ca martisorul nu se arunca pur si simplu dupa ce a fost purtat, ci se infasoara pe creanga unui copac inflorit sau se leaga de o floare pentru noroc.

Difera si perioada in care porti martisorul, in functie de regiunea in care traiesti. In anumite zone ale tarii martisorul este purtat timp de 9 zile la rand, insa in altele acesta se pastreaza intreaga luna martie.

Traditii 1 MARTIE. Un alt obicei mentioneaza ca purtatorul de martisor trebuie sa-si puna o dorinta atunci cand leaga snurul de floare sau de creanga inflorita de copac pentru a i se indeplini.

Traditii 1 MARTIE. Gospodinele au interzis la spalat si maturat pentru a nu chema cheme gerul inapoi.

Traditii 1 MARTIE. Din mosi stramosi, copiii si fetele de la sate obisnuiau sa poarte snururile alb-rosii timp de 12 zile, legate la gat. Apoi le prindeau in par si le pastrau pana cand inflorea primul pom din gospodarie, cam spre sfarsitul lunii martie. Se spune ca pentru a le merge bine tot anul, martisorul era ulterior legat de o creanga a pomului inflorit.

Traditii 1 MARTIE. Tinerii care aveau legat de snur si un banut foloseau respectivii bani pentru a-si cumpara un bot de cas, pentru ca intreg anul sa aiba chipul alb si zambitor.

Traditii 1 MARTIE. Un alt obicei preciza ca gospodinele au voie doar sa pregateasca mancare in ziua de 1 martie. Acestea trebuie sa se fereasca sa faca alte treburi prin casa, in special sa dea cu matura sau sa spele, deoarece traditia spune ca astfel vor atrage inapoi gerul Babei Dochia, dar si ca vor alunga norocul din casa.

Sursa foto daciccool.ro

Acest articol a fost actualizat la: 1 martie 2021 10:43

Share
Scris de
Ivona Stog