Stil

Traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sfintii Apostoli Petru si Pavel se praznuiesc in fiecare an la data de 29 iunie. Aceasta sarbatoare este precedata de un post dedicat celor doi mari sfinti, post care are o durata variabila. Durata acestuia depinde de data in care se sarbatoreste Pastele in acel an.

In 2016 postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel dureaza doar doua zile: 27 si 28 iunie. Exista foarte multe traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care romanii le pastreaza inca din cele mai vechi timpuri. Se spune ca in aceasta zi apar licuricii, care ii ghideaza pe cei ce se ratacesc in paduri sau in munti. Acestia sunt de fapt scantei ale biciului Sfantului Petru.

CITESTE SI: CE SA NU FACI DE SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL

CITESTE SI: CE SA NU FACI IN POSTUL SFINTILOR APOSTOLI PETRU SI PAVEL

Sfantul Petru este cel responsabil de soare si ploi si in aceasta perioada da furtuni puternice cu grindina peste pamant. Pentru a nu face paguba mare pe ogoare, in popor se spune ca el fierbe piatra pentru grindina timp de 3 zile. De aceea atunci cand se aud tunete puternice se considera ca el fierbe piatra si se pregateste sa o arunce pe camp.

De Sfintii Apostoli Petru si Pavel se da de pomana pentru cei trecuti in nefiinta. Femeile trebuie sa ofere vecinilor si saracilor mancare gatita, dar si vase de lut pline cu apa. In acest fel mortii nu vor flamanzi si nici nu vor inseta pe taramul celalalt. Oamenii nu au voie sa munceasca nici la camp si nici in gospodarie. Astazi nu se spala, nu se arunca gunoiul din casa si nu se toarce.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-06-23T22:11:46+03:00 22:11

Share
Scris de
Cristina Bosioc

Acest site foloseste cookies.

Read More