Categorii Stil

Ziua Internationala a Cafelei

Astazi, 29 septembrie, intreaga lume serbeaza Ziua Internationala a Cafelei, bautura pe care aproape fiecare om de pe planeta o consuma in fiecare dimineata.

Ziua Internationala a Cafelei este serbata pe intreaga planeta in data de 29 septembrie a fiecarui an. de-a lungul timpului s-au nascut multe legendele legate de existenta cafelei.

Potrivit uneia dintre ele se spune ca in secolul al IX-lea, in Etiopia, pastorul de capre Kaldi ar realizat ca animalele din turma sa sunt mult mai active dupa ce au consumat fructele rosii ale unui arbore.

Sursa foto: shutterstock

Pastorul a dus boabele unui calugar de la o manastire din apropiere, dar acesta le-a aruncat in foc. Aroma boabelor a impanzit imediat intreaga incapere. Dupa ce a luat boabele prajite si le-a aruncat intr-o cana cu apa fierbinte. Potrivit legendei, lichidul rezultat l-a ajutat pe calugăr in lungile ore de meditatie si rugaciune. Un lucru care atesta veridicitatea povestii a fost un articol care a aparut intr-un document redactat in 1671.

CITESTE SI: FOTO: IMAGINI REALIZATE DIN CAFEA DE O ARTISTA ITALIANA

O alta legenda spune ca aparitia cafelei se datoreaza seicului Omar din Mocha (Yemen), exilat intr-o pestera. Seicul obisnuia sa consume fructe din salbaticie, iar printre ele se numarau si boabele arborelui de cafea. Din cauza faptului ca boabele erau amare, seicul a decis sa le prajeasca si mai apoi sa le fiarba. Dupa ce a gustat din apa maroniu-inchis in care a fiert boabele, Omar a hotarat sa bea toata viata bautura si sa o denumeasca cafea. Se spune ca povestea lui Omar a ajuns la Mocha, iar el a fost sanctificat.

Dincolo de aceste povesti, prima mentiune legata de existenta cafelei dateaza din secolul al XV-lea la Manastirea Sufi din Yemen. Conform insemnarilor, boabele de cafea au fost descoperite in Etiopia, mai exact in regiunea Kaffa si au intrat in intreaga lume araba prin Egipt si Yemen.

Sursa foto: shutterstock

Prima cafenea din lume a s-a deschis in anul 1475 la Constantinopol. Prima cafenea din Europa s-a deschis cateva sute de ani mai tarziu, in anul 1645 in Venetia.

Potrivit istoriei cafelei, Olandezii au fost primii care au importat pe scara industriala si au cultivat-o in propriile colonii din Java si Ceylon.

Potrivit studiilor, cel mai mare consumator de cafea din lume este SUA, intreaga populatie americana consuma aproximativ 400 de milioane de cesti de cafea zilnic.

Sursa foto: Shutterstock

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:00:40+02:00 18:00

Share
Scris de
Raluca Badoiu

Acest site foloseste cookies.

Read More