Connect with us

Știri

Când se va repeta cutremurul din 1977? Seismologii și astrologii au o teorie interesantă

Despre marele cutremur curg zilnic tone de cerneală, mai ales că România are un precedent trist în seismul din anul 1977.

Mai mulți seismologi reputați spun că un mare cutremur, asemănător celui din secolul trecut din timpul regimului ceaușist se va produce cu siguranță, însă data nu este tocmai clară.

Pentru unii, data la care va avea loc cutremurul următor ar putea fi aproape. Mulți fizicieni au calculat că marile cutremure în zone precum România s-ar produce o dată la 35-40 de ani.

Specialistul în astrologie Ioan Burculeț spune că un cutremur mare ar putea avea loc în țara noastră chiar la finalul acestui an.

Mai mult, și cei de la „Global Earthquake Forecaster” spun că există date că un cutremur major se poate produce oricând. Site-ul spune că că mai multe seisme se vor produce în momentul în care planetele Mercur, Pământ, Marte, Jupiter şi Venus se vor alinia.

Această teorie este susținută și de cercetătorul Frank Hoogerbeets care este extrem de convins că un mare seism poate avea loc pe 21 decembrie, fără să specifice țara.

Dar specialiștii români… ce spun?

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea.

Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare.

A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802. Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment.

Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică. Dar până acum nu avem baza de date necesară”, spune Ioan Verdeş, directorul Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia.

CITESTE SI: Două cutremure în România, într-o singură noapte!

Exercițiu cutremur 2018 Ziua 1 – Intervenție in cazul unui seism de 7,5 grade

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top