Connect with us

Știri

Un exercițu simplu de clasa a IV-a pe care mulţi îl greşesc. Cum se rezolvă?

Exercitiul acesta se regaseste in manualele de matematica de clasa a IV-a, copiii studiosi il rezolva in doua minute, dar unii adulti gresesc cand vine vorba de raspunsul corect.

Principala eroare se produce fiindca nu se respecta ordinea operatiilor. Asadar iata de ce rezultatul 1 este gresit. Acest exercitiu a primit mii de comentarii pe retelele de socializare, scrie stiriactuale.net.

Asadar: de ce sunt oamenii atat de bulversati cand li se cere sa rezolve exercitiul: 6 : 2 (1+2) = x

S-au iscat adevarate dispute in mediul online, care mai de care venind cu un alt raspuns. Cum se rezolva acest exercitiu si care este rezultatul corect. Foarte simplu, respectam ordinea operatiilor. Intai rezolvam paranteza. In speta, adunarea. In exercitiile de matematica se folosesc trei tipuri de paranteze. Acestea sunt: acolade { }, drepte [ ] si rotunde ( ), si apar intotdeauna in pereche.

Cum se rezolvă acest exerciţiu

Rezolvarea unui exercitiu in care apar cele trei tipuri de paranteze se face in felul urmator:

Efectuam mai intai operatiile din parantezele rotunde, apoi scriem din nou exercitiul si transformam parantezele acolade in paranteze drepte, iar parantezele drepte in paranteze rotunde, punand in locul parantezelor rotunde rezultatul obtinut.

Continuam tot cu efectuarea operatiilor din parantezele rotunde – ( ) -, scriem din nou exercitiul, transformand parantezele drepte – [ ] – in paranteze rotunde – ( ) -, avand grija sa inlocuim rezultatul obtinut anterior.

Am ajuns la ultimele operatii din parantezele rotunde, pe care le vom efectua.

Trebuie precizat ca atunci cand efectuam operatiile din parantezele rotunde tinem cont de ordinea efectuarii operatiilor: intai operatiile de ordinul II (inmultirea si impartirea), apoi cele de ordinul I (adunarea si scaderea).

Niciun semn intre 2 si rezultatul parantezei inseamna inmultire. Operatia are acelasi ordin, drept pentru care se va rezolva in ordinea fireasca, de la stanga la dreapta.

Citeşte şi:

Iata ordinea corecta:

1 + 2 = 3

6 : 2 = 3

3 x 3 = 9. Deci 9 este raspunsul exercitiului

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

1 Comment

1 Comment

  1. Alex Bodnaru

    2019-05-22T15:56:56+03:00 at 15:56

    mulțumesc pentru clarificare.
    însuși întrebarea mi-a trezit curiozitatea, deoarece, din punct de vedere grafic, „pe lângă” pare mai aproape decât „x” de înmulțire.
    dar înțeleg că nu este.
    perspectiva anilor.
    toate cele bune!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top