Connect with us
140 de mii de porci din cele trei ferme din Gropeni vor fi sacrificaţi, începând de astăzi

Știri

140 de mii de porci din cele trei ferme din Gropeni vor fi sacrificaţi, începând de astăzi

La scurt timp după ce a fost confirmat virusul pestei porcine la fermele din Brăila, cei 140000 de porci de acolo urmează să fie uciși. Sute de oameni vor rămâne fără serviciu în urma acestei acțiuni.

Timp de cel puțin o lună, se va interveni la sacrificarea porcilor de la Gropeni.

Pentru că este o acțiune de amploare, mai multe instituții trebuie să decidă ce se va întâmpla cu cadavrele animalelor.

De asemenea, proprietarii fermei, care este a doua ca mărime în Europa, au solicitat să afle cu câți bani vor fi despăgubiți în urma acestei acțiuni de amploare, mai ales că industra cărnii va avea de suferit.

Citește și: Focar de pestă porcină în Vrancea, confirmat! Deputat PNL, solicitare de urgență

„Am făcut ordinul de prefect pentru uciderea în cele trei ferme a societăţii comerciale şi comisia de despăgubire”, a dezvăluit George Paladi, prefectul județului Brăila.

Citește și: Pesta porcină africană, confirmată în apropiere de București

Pentru că este vorba despre un număr uriaș de animale, există riscul ca virusul pestei sp se infiltreze în pânza freatică și să ajungă și în apa folosită la adăparea animalelor, așa că acțiunea trebuie să se facă cu multă prudență. De asemenea, se ia în considerare și incinerarea animalelor.

„Aceste gropi se fac lungi şi, ca şi normativ de adâncime, sunt trecute în manualul de combatere a pestei porcine. E undeva la 20 de metri recomandarea să fie pânza freatică şi, în locaţiile respective e îndeplinită această condiţie.”, a spus pentru Protv.ro Ciprian Cuzmin, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila.

„Guvernul ar trebui să se gândească la măsuri compensatorii pentru plata pierderilor suferite de către investitori, dar trebuie să se gândească şi la măsuri foarte serioase de absorbţie a acestui personal care rămâne fără serviciu”, a spus și Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ Brăila.

Medicul veterinar al fermei, Dumitru Ijataruc, are speranța că ferma va reîncepe activitatea.

„Dacă toate lucrurile vor decurge conform normelor, şi se vor face despăgubiri la momentul oportun, să putem reîncepe activitatea”, a spus acesta.

Luni, senatorul Ion Ștefan, a confirmat prezența pestei porcine și în județul Vrancea și a cerut măsuri urgente.

1 Comment

1 Comment

  1. kemal

    2018-08-28T11:58:12+03:00 at 11:58

    Incetati odata pentru totdeauna cu minciuna asta de pesta porcina. Va veni vremea cand veti muri toti care doriti RAUL ROMANIEI. Nu va este rusine. Dumnezeu sa va pedepseasca pe toti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top