Categorii Știri

16 IANUARIE – Mare sarbatoare religioasa: Cinstirea lantului Sfantului Apostol Petru. Ce trebuie sa faci

Sarbatoarea „Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru” este praznuita de Biserica Ortodoxa pe data de 16 ianuarie.
In aceasta zi, Biserica Ortodoxa marturiseste minunea eliberarii din temnita a Sfantului Petru si se inchina cinstitelor lui lanturi, care au cazut atunci cand a fost atins de inger.

Sfantul Apostol Petru (Simon) a fost un pescar din localitatea Betsaida, fratele Sfantului Apostol Andrei. Mantuitorul l-a chemat la apostolie mai intai pe Sfantul Apostol Andrei, iar mai apoi a venit si fratele acestuia, Simon (Petru).

Citeste si: Marturia unui barbat care a fost in MOARTE clinica: „Am fost in Rai si am vorbit cu Dumnezeu…”

VEZI SI: Circovii de iarna: Ce inseamna si ce TRADITII si OBICEIURI se respecta pana pe 18 ianuarie

„Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan (Botezatorul) si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: Am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos)” (Ioan 1, 40-41).
Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflam ca in anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie intemnitat si legat in lanturi. Petru este dezlegat si eliberat de un inger. Lantul cu care a fost legat Petru tamaduia neputintele si gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lant se sfintea.

Lantul a fost pastrat de credinciosii din Ierusalim, trecand de la unii la altii, pana cand Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar. Imparateasa l-a dus la Constantinopol in anul 437 sau 439. De aici, lantul cu care a fost legat Sfantul Petru, ajunge la Eudoxia, sotia lui Valentin, imparatul Occidentului. Lantul va fi depus intr-o biserica ridicata in cinstea Sfantului Apostol Petru. Potrivit traditiei, in acesta biserica au fost aduse si lanturile cu care a fost batut Apostolul in vremea imparatului Nero.

Troparul inchinarii cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

Roma neparasind, la noi ai venit prin cinstitele lanturi care ai purtat, cela ce ai fost decat Apostolii mai intai pe scaun sezator. Carora cu credinta inchinandu-ne, ne rugam: cu ale tale rugaciuni cele catre Dumnezeu, daruieste lumii mare mila.

Superstitii si traditii

De ziua Sfantului Petru, pe data de 16 ianuarie, este un moment foarte important din punct de vedere religios. Cu toate acestea, superstitiile intrec cu mult simbolurile crestine.

Se spune ca cei care tin aceasta sarbatoare sunt paziti de rele, de junghiuri si boli si ca vor merge direct in Rai, atunci cand va fi sa treaca la cele vesnice. Cine lucreaza, se imbolnaveste si risca sa se stinga pana la finele anului.

Femeile tin aceasta zi pentru a isi feri copiii de raceala, de bube si de boli. Unii respecta ziua lui Sfantul Petru pentru a fi feriti de inchisoare. Cum Sfantul Petru e patronul lupilor, se spune ca nu e bine sa dai gunoiul afara din casa de ziua lui, ca sa nu atace lupii animalele domestice si sa nu se asupreasca dusmanii asupra caminului.

Se mai crede in popor ca Sfantul Petru vine pe la fiecare animal si il intreaba cum este ingrijit de stapan. Daca animalul e nemultumit, sfantul il ia. Oamenii trebuie sa petreaca in aceasta zi, sa manance si sa bea, mai putin ciobanii, care nu au voie sa guste din bucate decat numai dupa asfintit. Se fac pomeni.

Nu e bine sa te piepteni, sa arunci cenusa, sa imprumuti, sa cosi sau sa tricotezi. Se spune ca cine nu mananca placinte in aceasta zi se va rataci in calatorii.

Sursa text crestinortodox.ro

Sursa foto comorinemuritoare.ro

 

 

 

Share
Scris de
Adrian Vrauko