Connect with us
Coronavirus în România. Bilanț 10 aprilie

Știri

23 de echipamente de testare performante a coronavirusului stau nefolosite

Într-un comunicat de presă, senatorul de Prahova Ștefan Radu Oprea atrage atenția că în țară există 23 de echipamente performante de detectare a coronavirusului, tip RT-PCR (Reacția în lanț în timp real a polimerazei), prin care se detectează cu maximă acuratețe prezența noului virus în organism. Ele au fost achiziționate în timpul gripei aviare, dar – se pare intenționat – sunt ținute blocate la Direcțiile sanitar-veterinare județene:

”Ar putea fi utilizate imediat, in Prahova existând un asemenea aparat, iar testele necesare putând fi livrate în 2 zile, dacă ar fi existat un Ordin de Ministru in acest sens. Se pare însă că pe traseu s-a interpus un individ ticălos care nu dorește să avizeze. Cred că în astfel de cazuri procurorii ar trebui să acționeze imediat.”

Pe lângă asta, susține senatorul, făcând referire la județul Prahova, deși sunt bani, nu au fost achiziționate deocamdată nici teste, nici vreun echipament RT-PCR, prin care se detectează cu maximă acuratețe prezența noului virus în organism, probele fiind trimise la București pentru analiză:

”Ministerul Sănătății s-a spălat pe mâini trimițând 360.000 lei Spitalului Județean de Urgență Ploiești pentru achiziția unui RT-PCR, neînțelegând că nu aceasta este problema. Spitalul Județean are bani pentru aceste achiziții de la Consiliul Județean și din donațiile firmelor și oamenilor de bine.”

De ce se întâmplă asta? Din cauza procedurii de achiziție publică, lentă și complicată, care nu a fost simplificată pentru a se adecva situației de urgență:

”Timpul necesar îndeplinirii procedurii este prea lung, dar noi trebuie să testăm acum.”

O soluție la îndemână, susține Oprea, ar fi fost ca ”Ministerul Sănătății să facă o achiziție unică în procedură de urgență și să transmită echipamentele către județe.”

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top