Pe 26 aprilie 2016, la ora 01:23 noaptea, un accident major la Centrala Atomoelectrica Cernobil a dus la o catastrofa de proportii. Un nor de precipitatii radioactive rezultat dupa explozia cazenelor sub presiune ale reactorului 4 s-a propagat peste partile vestice ale URSS, Europei si partile de est din America de Nord. Suprafete imense din Ucraina, Belarus si Rusia au fost contaminate puternic, iar orasul Pripiat, aflat in vecinatatea centralei, a fost evacuat si ramane parasit si in ziua de astazi.
Este greu de estimat numarul de victime rezultat in urma accidentului de la Cernobil, mai ales pentru ca autoritatile sovietice au incercat sa musamalizeze datele negre referitoare la acest incident.
Efectele dezastrului au facut ravagii ani de zile. Copii nascuti mutanti, animale cu forme ciudate, cazuri de cancer agresiv, toate acestea completeaza un peisaj negru al unuia dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria planetei Pamant.
Urmarile dezastrului puteau fi si mai mari, insa autoritatile din URSS au trimis cateva sute de mii de oameni in incercarea disperata de a limita proportiile dezastrului. Acestia au fost numiti „lichidatori” sau „bioroboti”si au reusit ridicarea sarcofagului de beton care acopera si astazi reactorul centralei. Povestea acestor oameni, care au platit cu pretul vietii pentru a evita un cataclism care ar fi nimicit Europa, dar si toate detaliile legate de acest eveniment, le puteti vedea in documentarul „Dezastrul de la Cernobil”.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-04-25T16:19:35+03:00 16:19
Acest site foloseste cookies.
Read More