Categorii Știri

8 martie tradiții și obiceiuri de ziua femeii

Peste tot in lume este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii, iar printre cele mai cunoscute traditii de 8 martie in lume se afla obiceiul prin care barbatii isi exprima pretuirea fata de femeile dragi din viata lor, prin daruirea de cadouri. In Romania, femeile primesc, de regula, din partea barbatilor, flori de primavara, cum sunt zambilele, narcisele, lacramioarele, lalelele sau ghioceii. Chiar daca aceste flori par a fi cele mai inspirate, pentru primavara care tocmai a inceput, femeile primesc si alte cadouri, precum produse cosmetice, bijuterii sau piese vestimentare, toate acestea pentru a li se demonstra ca sunt de iubite si apreciate.

Incepand cu anul 1910, cand s-a hotarat existenta unei zile inchinate femeii, traditiile de 8 martie au luat amploare in intreaga lume.  De-a lungul timpului au avut loc sute de evenimente, menite sa aminteasca oamenilor  de eforturile pe care femeile ce au militat pentru obtinerea de drepturi depline le-au depus. Evenimente importante sunt desfasurate pe toata durata lunii martie in intreaga lume, pentru a sarbatori libertatea de care se bucura femeia astazi si pentru a le aprecia realizarile politice, economice si sociale, pe care le-a adus societatilor din care face parte.

Printre tarile in care se pastreaza traditii de 1 martie se afla Armenia, Azerbaidjan, Vietnam, Ucraina, Uzbekistan, Zambia, Muntenegru, Rusia, Cuba, Georgia, Cambodgia sau China, in toate aceste tari fiind o sarbatoare oficiala. Barbatii obisnuiesc sa isi arate respectul fata de mame, bunici, iubite, colege de munca, vecine sau sotii, existand si obiceuri in care se organizeaza evenimente la care participa doar femeile. Aceasta zi dedicata sexului frumos este atat de bine respectata de unii barbati, incat acestea nu mai sunt nevoite sa gateasca de Ziua Femeii, astfel, fie barbatul este cel care pregateste o cina romantica, fie sunt invitate la un restaurant.

In fiecare an, conform traditiilor de 8 martie in lume, era o ocazie pentru a se lua masuri in apararea drepturilor femeilor care erau inca victime ale inegalitatii dintre sexe. Astfel, in anul 2010 s-a pus accentul pe dificultatile prin care trec femeile aflate in zonele din Africa si Orient, datorita conflictelor armate existente. In aceste zone femeile erau victime ale efectelor razboiului, care aveau urmari asupra acestora. Ele ramaneau singure si erau nevoite, fara nicio posibilitate de protectie, sa faca fata cruzimii cu care erau tratate, din care nu lipseau abuzurile sexuale.

Share
Scris de
Andrei Petrescu

Acest site foloseste cookies.

Read More