Connect with us
A murit Constantin Mihalcea, cavaler și erou al Armatei Române

Știri

A murit Constantin Mihalcea, cavaler și erou al Armatei Române

Constantin Mihalcea a murit la vârsta de 104 ani, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, pe contul de socializare. Acesta era ultimul Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazu”.

Generalul maior (rtr.) Constantin Mihalcea a fost un erou român, care a comis mai multe fapte de vitejie, pe vremea când era militar. A participat la eliberarea Basarabiei și la multiple lupte din al doilea război mondial. El a fost inclusiv prizonier de război la germani.

Iată postarea ministerului despre Constantin Mihalcea:

„Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac. Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut”

”Am participat la eliberarea Basarabiei, la trecerea Nistrului şi la luptele din Ucraina, de la Bug şi Nipru. Am ajuns până în Crimeea, Caucaz, Istmul Pericop, Krasnodar şi stepa Kalmucă, la sud de Stalingrad… am fost prizonier de război la nemţi în Lagărul “Vistra nr. 8”, de unde am fost eliberat în 1945 de trupele sovietice.”

Așa se prezenta domnul general (rtr.) Constantin Mihalcea acum ceva timp, adăugând că ”Nu mă consider erou, ci doar un român care şi-a făcut datoria“.

A devenit Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul” după ce, a doua zi de Crăciun a anului 1942, cu bateria înconjurată de tancurile sovietice a reuşit să iasă din încercuire, împreună cu toţi militarii din subordine.

Distrăgând atenţia ochitorilor de pe tancurile T34, a scos soldaţii din faţa inamicului, ţâşnind călare printre tancuri şi prin nămeţii ridicaţi de viscolul siberian. “Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac.

Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut”, declara generalul.

Era bucuros că, la cei 99 de ani ai săi (2013, anul interviului), deşi avea hernie, Parkinson, probleme cu ficatul, bila şi intestinele şi suferise un accident vascular cerebral, totuşi, îşi păstrase “pasiunea pentru Sudoku”. Şi, de asemenea, “inteligenţa, luciditatea”.

Ultimul Cavaler al României, generalul (rtr.) Constantin Mihalcea, în vârstă de 104 ani, a fost militar şi, în adâncul sufletului, a rămas militar până în ultima clipă. A luptat pentru România. La fel ca bunicii şi străbunicii noștri.

Drum bun către stele, domnule general! Aveți respectul și recunoștința noastră veșnice!”

Constantin Mihalcea a fost condus azi pe ultimul drum și înmormântat cu onoruri militare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top