Știri

A murit Dragoș Vasiliu, unul dintre muzicienii emblematici din perioada comunistă

Dragoș Vasiliu, omul care a făcut istorie cu Mondial, prima formație rock românească, s-a stins din viață. Chitarist și compozitor, artistul ieșise la pensie ca șef de exploatare transport electric, la RATB.

Mondial s-a lansat la un an după ce Nicolae Ceaușescu a preluat puterea în România, iar după câțiva ani deja reprezenta țara în turnee în afara granițelor.

Trupa a produs piese pe care au dansat multe generații: „Iubire, bibelou de porțelan”, „Romanță fără ecou”, „Atât de fragedă” sau „De va veni la tine vântul”.

Mondial a activat cu Dragoș Vasiliu  până la jumătatea anilor ’70, când artistul a a luat hotărârea de a profesa ca inginer. Totuși, Dragoș Vasiliu a mai urcat pe scenă alături de o parte din noua generație de artiști.

S-a întâmplat asta la festivalurile care au evocat formația sa de suflet, chiar dacă trecuseră în neființă mulți din colegii săi de la începuturile grupului – Gabriel Drăgan (1995), Iuliu Merca (1999) și Romeo Vanica (2014).

Trupul neînsuflețit al artistului a fost înhumat, joi, la ora 11:00, la Cimitirul din Chiajna.

Trupa Mondial, pionierii rockului în România

Trupa Mondial a fost infiintata in 1966 la Bucuresti de catre basistul Filip Merca. Din prima componenta au facut parte: Dragos Vasiliu (chitara), Dan Panaitescu (chitara solo), Florin Dumitru (tobe), Gabriel Dragan si Mihai Constantinescu (solisti vocali).

La inceput fiind doar un proiect, componenta se stabilizeaza abia in 1967, trupa activand mai intai la Clubul Politehnic „303”, sub urmatoarea formula:

Romeo Vanica – pian, Filip Merca – bas, Dragos Vasiliu – chitara, Gabriel Litvin – chitara, Florin Dumitru – tobe, Radu Stoica – voce si Gabriel Dragan – voce. Mondial cunoaste imediat succesul datorita cantecelor foarte melodioase si versurilor extrem de sensibile.

Un lucru demn de cunoscut este faptul ca textele pieselor erau alese dintre poeziile unor poeti precum Eminescu sau Minulescu.

Citește și: A murit clovnul Siminică, cel mai iubit artist de circ din țară

Share
Scris de
Andrei Ionescu

Acest site foloseste cookies.

Read More