Connect with us
A murit Eugeniu Iordăchescu, "salvatorul bisericilor" în perioada comunistă

Știri

A murit Eugeniu Iordăchescu, „salvatorul bisericilor” în perioada comunistă

Inginerul Eugeniu Iordăchescu, cel care a salvat prin translare 12 biserici ce urmau sa fie demolate din ordinul lui Nicolae Ceauşescu în anii 80, a murit pe 4 ianuarie, la vârsta de 89 ani, anunţă basilica.ro.

„Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan ‘Cuibul cu barză’, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ”, precizează sursa citată.

De menționat este că Eugeniu a reușit să facă acest lucru prin insistența sa. Cel supranumit Inginerul Raiului sau Salvatorul bisericilor a reușit, după multe încercări, să-i convingă pe soții Ceaușescu că imobilele nu merită să dispară, ci poate doar cel mult să fie ”ascunse”.

Soluția găsită de Iordăchescu a fost ridicarea respectivelor clădiri pe o dală groasă de beton armat, cu ajutorul unor cricuri hidraulice, și mutarea lor cu ajutorul unor șine mai departe de bulevardele principale, unde urmau să fie construiți, în locurile rămase astfel libere, clădiri-mastodont din beton, devenite mărci ale comunismului.

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila în anul 1929 şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic, fiind autor a trei brevete de invenţie.

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincţia „Crucea patriarhală pentru mireni”, mai informează basilica.ro.

Citește și: A murit Emil Brumaru, poet

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top