Connect with us
A murit Karl Lagerfeld la 85 de ani - Designerul Chanel

Știri

A murit Karl Lagerfeld la 85 de ani – Designerul Chanel. DOLIU în lumea modei UPDATE

A murit Karl Lagerfeld, astăzi, 19 februarie 2019, conform mirror.co.uk. Designerul Chanel avea probleme de sănătate și astăzi a fost găsit mort. Este doliu în lumea modei, conform Le figaro.

Cauza morții lui Karl Lagerfeld ar fi fost un atac de cord conform presei internaționale. Luni, celebrul designer a fost internat de ugență în spital.

Nu există foarte multe detalii încă despre motivul pentru care a murit Karl Lagerfeld.

Karl Lagerfeld a fost marele absent la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris (15 – 24 ianuarie), iar reprezentanții casei de modă au anunțat la momentul respectiv că acesta se simțea „obosit”. Aceasta a fost pentru prima dată când Lagerfeld nu și-a făcut apariția la propriul show, pentru a primi aplauzele publicului.

Creatorul de modă german Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanel, a murit la vârsta de 85 de ani, potrivit Paris Match.

Creatorul de modă Karl Lagerfeld a fost spitalizat de urgență luni seară, la Paris, și a murit marți dimineață.

Karl Lagerfeld a fost marele absent la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris (15 – 24 ianuarie), iar reprezentanții casei de modă au anunțat la momentul respectiv că acesta se simțea „obosit”. Aceasta a fost pentru prima dată când Lagerfeld nu și-a făcut apariția la propriul show, pentru a primi aplauzele publicului.

În ultimul timp, aspectul fizic al lui Karl Lagerfeld, care a fost director de creație al casei Chanel din 1983, părea din ce în ce mai fragil.

Germanul Karl Lagerfeld este considerat unul dintre cei mai importanţi creatori de modă ai sfârşitului de secol al XX-lea. A colaborat cu mai multe case de modă, printre care Chanel, dar şi Fendi, unde a fost director de creaţie.

Era celebru la nivel mondial pentru aspectul său ușor extravagant, cu părul alb, ochelari de soare, mănuși fără degete și gulere înalte scrobite.

Născut pe 10 septembrie 1933, în Hamburg, Germania, Karl Otto Lagerfeld a fost director de creație, artist, fotograf și caricaturist. De-a lungul anilor, a colaborat la numeroase alte proiecte artistice și de modă.

În 1955, Lagerfeld a fost angajat ca asistent al lui Pierre Balmain, după ce a câștigat un concurs de design, iar, după trei ani, s-a angajat la Jean Patou, unde a lansat câte două colecții haute couture anual, timp de cinci ani, primite inițial cu critici, un exemplu în acest sens fiind fustele sale pentru sezonul de primăvară 1960, care au fost cele mai scurte dintre toate liniile de modă prezentate în acel an.

Din 1963 până în 1969, a lucrat la casa de modă italiană Tiziani, care a avut drept cliente în acea perioadă, printre altele, pe actrițele Elizabeth Taylor și Gina Lollobrigida.

În 1964, Lagerfeld a devenit colaborator al casei de modă franceze Chloé, iar, în 1965, a început să lucreze și pentru italienii de la Fendi.

Din anii 1970, Lagerfeld a creat ocazional și costume pentru diverse spectacole de teatru, puse în scenă în instituții prestigioase, precum Scala din Milano.

În anii 1980, Lagerfeld a integrat inițialele lui Coco Chanel într-un tipar stilistic creat pentru casa Chanel, a cărui director de creație a devenit în 1983.

Designerul a creat costume pentru filmul „Callas Forever” (2002), pentru Madonna (turneul Re-Invention, 2004), Kylie Minogue și a colaborat pentru o colecție cu brandul H&M.

În calitate de fotograf, Lagerfeld a creat o serie de nuduri ale unor modele și vedete, colaborând și cu reviste precum Harper’s Bazaar și Vogue.

În 2006, Lagerfeld a lansat o colecție pentru bărbați și femei sub brandul K Karl Lagerfeld.

Lagerfeld a fost și o personalitate care a provocat diverse controverse. Astfel, în 1993, a făcut-o pe editorul șef al ediției americane Vogue, Anna Wintour, să plece de la prezentarea colecției sale din timpul Săptămânii Modei de la Milano, pentru că angajase ca model o actriță de filme pentru adulți, Moana Pozzi.

De asemenea, a folosit un vers din Coran într-o colecție Chanel din 1994. Designerul și-a prezentat scuzele publice, spunând că a găsit versul într-o carte și că a crezut că este un poem de dragoste.

Deși era un promotor al folosirii blănurilor în colecțiile de modă, Lagerfeld nu purta astfel de obiecte vestimentare și nu prea consuma carne.

De asemenea, a declarat despre modelul Heidi Klum că este „prea grea și are sânii prea mari” pentru un top-model, iar despre cântăreața Adele a spus că este „puțin cam prea grasă”. Totodată, despre sora ducesei Catherine de Cambridge, Pippa Middleton, a declarat că nu îi place chipul ei și că ar trebui să își afișeze doar spatele.

Karl Lagerfeld a avut o relație de lungă durată cu o vedetă a vieții mondene, Jacques de Bascher, din anii 1970 până în 1989, când acesta a murit.

Lagerfeld era proprietarul unei pisici birmaneze devenită și ea celebră, Choupette, despre care a spus, în 2013, că ar lua-o de soție dacă acest lucru ar fi legal.

Cine a fost Karl Lagerfeld – a murit astăzi

La 14 ani, se afla intr-un oras nou, incercand sa-si croiasca un viitor. Din cand in cand, mai primea vizite din partea tatalui, care avea un birou la Paris.

A locuit intr-un hotel o buna bucata de vreme, apoi alaturi de o prietena de familie. Primul lucru pe care si l-a cumparat a fost o pereche de ochelari.

Mama sa ii interzisese sa poarte asa ceva, cand a marturisit ca nu vede bine la tabla, si i-a pus in vedere ca „toti copiii cu ochelari sunt urati si fiul ei nu va purta niciodata asa ceva, obligandu-l sa stea in prima banca…

Purta gulere inalte, asa cum se obisnuise din copilarie, dupa modelul tatalui sau, a carui tinuta i s-a parut mereu extrem de chic „fata de ceilalti parinti tineri nestilati ai altor copii.

Voia sa se faca ilustrator, caricaturist sau sa se apuce de animatie. Stia germana, engleza, franceza si italiana, pentru ca a avut ocazia sa studieze in particular inainte de a merge la scoala, plus ca a avut parte de o familie poliglota.

A murit Karl Lagerfeld la 85 de ani - Designerul Chanel. DOLIU în lumea modei

A murit Karl Lagerfeld la 85 de ani – Designerul Chanel. DOLIU în lumea modei

La 17 ani, exasperat de reclamele care impanzeau Parisul, promovand un concurs sponsorizat de International Wool Secretariat, a trimis cateva schite.

A fost anuntat ca a castigat marele premiu pentru designul unei haine, surclasand aproape 200.000 de candidati din toata lumea. In acelasi timp, Yves Saint Laurent primea premiul pentru cea mai buna rochie. A renuntat la „t-ul din coada numelui si a acceptat imediat un post la Pierre Balmain.

Peste trei ani, se muta la Jean Patou, unde spune ca s-a plictisit vreme de doi ani, si a tot incercat sa se intoarca la scoala, insa, in cele din urma, a devenit designer sef. Despre acea perioada petrecuta in mare parte la shootinguri pe plaja, spune ca a fost plina de lectii de viata. Sprijinit de familie, a reusit sa-si deschida un magazinas in Paris. Deseori, a urmat sfaturile lui madame Zereakian, prezicatoarea turcoaica a lui Christian Dior.

Aceasta-i repeta mereu ca va avea mare succes in moda si parfumerie, dar are de ales intre viata de familie si cariera, pentru ca, sub nici o forma nu se va putea bucura de amandoua.

Plictisit de moda din Paris si de bluzele crosetate si colorate ce i-au populat o vreme rafturile, a plecat la studii in Italia. A lucrat pentru Fendi, iar la inceputul anilor 70, a trecut la Chloé. Colectia Deco din 1972 i-a adus faima internationala.

In 1975, a lansat Parfums Lagerfeld, care, in scurt timp, s-a dovedit o investitie de succes. Compania The Karl Lagerfeld S.A. a fost cumparata in 1982 cu suma de 26 de milioane de dolari de un grup britanic ce apartine companiei Richemont Holding din Elvetia, condusa de Lord Douro. In 1997, drepturile pentru brandul Lagerfeld i-au fost revandute regelui modei.

Dupa o intalnire cu Alan Wertheimer si fratele sau Giano, care patronau casa Chanel, Lagerfeld a avut aproape un an de gandire privind o eventuala colaborare. In cele din urma, a acceptat. A venit la Chanel in 1983, unde, dupa cum spun unii critici, a reusit sa „chanel-izeze spiritul vestitei Coco.

A fost respectat pentru ca a revitalizat o casa muribunda, o institutie a modei, dand tonul altor afaceri asemanatoare. Nici un altul n-a reusit sa exploateze atat de bine mostenirea unei case de moda asa cum a facut-o Lagerfeld, gratie caruia familia Wertheimer are venituri anuale de peste 4 miliarde de dolari.

Continue Reading
You may also like...

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top