Știri

A murit Leo Marjane! Legenda muzicii franceze s-a stins la 104 ani

A murit Leo Marjane. Legenda muzicii franceze a murit astăzi la onorabila vârstă de 104 ani. Leo Marjane a decedat ieri, 18 decembrie, în urma unei crize cardiace. Pe numele ei real, Thérèse Gendebien, artista este una din figurile emblematice ale muzicii jazz în Hexagon.

A murit Leo Marjane : un veac dedicat muzicii jazz

Celebră în special în perioada interbelică, atunci când a lansat marele hit ”La Chapelle au clair de lune”, Leo Marjane face cu siguranță parte, din panteonul muzical francez. Între 1932 și 1950, ea a înregistrat peste 180 de cântece, stabilind un record la acea vreme.

Pentru Leo Marjane, succesul a cunoscut un trend crescător constant. Au urmat spectacole grandioase pe mari scene ale lumii, precum Bobino, ABC, O’Dett şi Shéhérazade. Ea a fost unul din pionierii muzicii europene peste ocean. A mers în America unde a făcut furori prin reinterpretarea celebrului ”Over the Rainbow” al lui Cole Porter.

După al Doilea Război Mondial a fost ținta unor critici virulente din partea autorităților franceze. Ea a fost bănuită că frecventa, în timpul războiului, cabaretele unde erau des văzuți soldați germani (armata inamică la vremea aceea). „S-au spus multe prostii despre mine, au vrut să mă demoleze.”, comenta ea atunci pentru AFP.

Citește și: Esma Redzepova, supranumită „Regina muzicii țigănești”, a murit

Cariera ei muzicală a fost un succes continuu până în anii 60. La sfârșitul decadei, ea a încercat o revenire pe scena franceză, dar a eșuat. Finalul vieții a fost departe de lumina reflectoarelor. Artista ducea o viaţă discretă în reşedinţa ei din Barbizon. Ea locuia la o fermă unde îngrijea cai. Municipalitatea i-a adus un omagiu oficial cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, lansând o compilație a 100 dintre cele mai bune cântece ale carierei sale

Share
Scris de
George Vintilă

Acest site foloseste cookies.

Read More